За силния ефект от музиката върху психиката няма две мнения. В зависимост от вида на мелодията и силата на звука, тя е в състояние и да ни вдигне, и да ни разстрои, а понякога - и да окаже положителен ефект в лечението на някои заболявания.

Хранителните магазини, музиката и каква е връзката помежду им

Защо пускат музика в хранителните магазини

Как влияе на пазаруването ни

Подобен е случаят и с големия джаз изпълнител Тони Бенет, който в момента е на 94 години, а от 2016 г. се бори с една от най-честите и страшни видове деменция при възрастните - болестта на Алцхаймер.

Според лекаря и съпругата му именно музиката го държи далеч от най-силните поражения, които болестта нанася върху психиката, а именно - загуба на връзка с реалността и страховити моменти на терор, ярост или депресия.

Със сигурност огромна роля във все още приличното му състоянието играе и Лейди Гага, която въпреки заболяването и придружаващите го моменти на дезориентация, продължава да работи с него и в момента записват съвместен албум. Дано е силен колкото предишния им Cheek to Cheek от 2014 г.

Според документални кадри от техните студийни записи Гага му говори с кратки, прости изречения, а на моменти се вижда колко е разстроена, но успява да запази самообладание. И за това е нужна сила.

Именно тя съветва сина на Бенет - Дани, че е добре светът да разбере за заболяването на баща му, и добавя: "Това е просто още един подарък, който той може да даде на света".

Според съпругата му пеенето е всичко за него. Затова и продължава да работи. "Много пъти му е спасявало живота. Ако някога спре да пее, тогава ще разберем", цитират я от Vanity Fair.

Сигурни сме, защото изпълненията му са помагали и на нас самите много пъти.