Британското кралско семейство винаги се е интересувало от темата за екологията. Синът на Елизабет Втора - принц Чарлз, десетилетия наред говори за въздействието на изменението на климата и значението на опазването на околната среда. Внукът й - принц Уилям, също пое щафетата.

Принц Чарлз, списание Vogue, устойчивата мода и кой е най-модерният мъж във Великобритания

Признанието, което Чарлз отмъкна от Уилям и Хари

И един важен съвет от него

През февруари 2022 г. кралица Елизабет Втора - най-дълго управлявалият монарх в британската история, трябва да отбележи 70 години на трона. И по този повод британците ще бъдат окуражени да садят дървета. Самата Елизабет Втора е засадила над 1500 дървета по целия свят по време на управлението си.

Инициативата е част от план за създаването на по-зелена Великобритания в чест на седемдесетте десетилетия на Нейно Величество в служба на страната. 

Благотворителният проект е наречен "Зеленият балдахин на кралицата" и целта му е да  насърчи обществеността да засажда дървета, за да помогне на околната среда и да направи местните райони по-зелени.

Британският премиер Борис Джонсън отбеляза, че здравната криза и пандемията напомнят на хората за важността на природата и зелените площи и че дърветата могат да трансформират обществените места, както и да допринесат за справяне с климатичните промени. 

"Докато празнуваме невероятните 70 години служба на Нейно Величество, насърчавам всички да застанат зад този проект и да засадят дърво за юбилея", заяви Джонсън, цитиран от Reuters.

Благотворителните организации Cool Earth и The Woodland Trust изтъкнаха, че засаждането на дървета ще бъде специален подарък за монарха. 

Елизабет се възкачва на британския престол на 6 февруари 1952 г. след смъртта на баща си крал Джордж Шести, припомня агенцията.