Принц Едуард е обявен за новия херцог на Единбург, съобщава Бъкингамският дворец. Титлата, дадена от крал Чарлз III на 59-ия рожден ден на принца, ще се носи доживот.

Принц Хари, Меган Маркъл и новината, че са получили покана за коронацията на Чарлз

Получиха ли покана за коронацията Хари и Меган

И ще присъстват ли на церемонията

Бившият херцог на Единбург беше принц Филип, който почина през 2021 г. Той получи титлата на сутринта на сватбата си с принцеса Елизабет, която по-късно стана кралица Елизабет II. Новият херцог и херцогинята на Единбург, Софи, ще бъдат в Единбург по-късно през деня. Очаква се двойката да присъства на събитие в шотландската столица, което отбелязва първата година от конфликта в Украйна.

Принц Едуард става херцог на Единбург почти две години след смъртта на баща си Филип, който носи титлата повече от 70 години. Разбира се, че Филип е искал Едуард, най-малкият му син, да поеме титлата, но решението е оставено в ръцете на крал Чарлз.

Снимка 609717

Източник: GettyImages

Това означава, че Едуард, 13-ият по ред в наследяването на трона, ще присъства на коронацията през май като херцог с титла, която е синоним на покойния му баща. Тъй като принц Андрю, херцогът на Йорк, вече не е "работеща кралска особа", вероятно Едуард - най-малкият брат на краля, ще изпълнява по-важна роля в кралския двор. Титлата граф на Уесекс вече е дадена на сина на Едуард и Софи, 15-годишният виконт Севърн.

В края на миналата година парламентът ускори промяна в закона, за да добави принц Едуард и сестра му принцеса Ан към "държавните съветници", които могат да действат от името на краля.

Крал Чарлз, принцеса Ан, принц Едуард и принц Андрю

Източник: GettyImages

Крал Чарлз, принцеса Ан, принц Едуард и принц Андрю

Бъкингамският дворец пише в изявление: "Негово Величество Кралят има удоволствието да предостави херцогството на Единбург на принц Едуард, граф на Уесекс и Форфар, по случай 59-ия рожден ден на Негово Кралско Височество. Титлата ще се носи от принц Едуард доживот на Негово кралско височество."

Херцогството е създадено за последен път за принц Филип през 1947 г., след брака му с принцеса Елизабет, която носи титлата херцогиня на Единбург, преди да се качи на трона през 1952 г., припомнят от BBC.

Крал Чарлз, Камила и първата им визита като монарси извън Великобритания

Символичното решение на крал Чарлз

Къде ще първата му международна визита

В съобщението още отбелязват, че новият херцог и херцогиня на Единбург са горди да продължат наследството на принц Филип с дейности за насърчаване на възможности за млади хора от всякакъв произход да разгърнат пълния си потенциал.