Дългоочакваното посещение на крал Чарлз във Франция най-после се състоя и мина повече от добре. Навсякъде кралят и съпругата му бяха посрещани топло, речта му пред френския сенат пожъна овации, а тържествената вечеря във Версай беше елегантна типично по френски.

Крал Чарлз и Камила във Версай - кого покани Еманюел Макрон на тържествената вечеря

Неочакваната компания на Чарлз и Камила в Париж

Гостите, които им правиха компания във Версайския дворец

Не липсваха обаче и критики - основно от фенове на британските монарси в социалните медии, които разкритикуваха поведението на Еманюел Макрон. Според тях френският президент е нарушил протокола, като многократно е поставял ръката си на гърба на краля.

Още преди няколко месеца обаче - по време на официалната визита на Джо Байдън в Лондон, Бъкингамският дворец поясни, че подобен "етикет" е остарял и вече никой не третира британския монарх като "недосегаем".

Снимка 634818

Източник: GettyImages

Междувременно Джуди Джеймс - експерт по езика на тялото, коментира пред Express друга странна порядка на Макрон, която използва и самият Чарлз. "Това вероятно са единствените мъже на тази планета, които все още смятат, че архаичният акт на целуване на ръката е жест, който ласкае женския пол."

Макрон с кралица Камила

Източник: GettyImages

Макрон с кралица Камила

Чарлз все още като принц на Уелс целува ръката на Карла Бруни-Саркози

Източник: GettyImages

Чарлз все още като принц на Уелс целува ръката на Карла Бруни-Саркози

Джеймс пояснява, че целуването на ръка на дамата не просто е ретро, ами отчасти изтрива част от еманципацията на жените, като отново ги превръща в обект. И го нарича "динозавърски ритуал".