За разлика от няколкомесечната подготовка за коронацията на крал Чарлз, който седна на трона почти половин година след смъртта на Елизабет Втора на пищна церемонията, смяната на монарха в Дания ще е далеч по-семпла.

Защо принц Фредерик остава без коронация след абдикацията на кралица Маргрете

Защо принц Фредерик остава без коронация

Наследникът на кралица Маргрете продължава скромната традиция

В новогодишното си обръщение преди по-малко от две седмици кралица Маргрете обяви, че ще абдикира в полза на сина си принц Фредерик. Новината беше неочакваната за датчаните, които в последните 52 години приемат Маргрете като майка на нацията.

Тази неделя, 14 януари, Фредерик официално ще стане крал, но тържествена коронация няма да има. Събитието е по-скоро формално предаване на властта на държавния глава, макар да спазва строга последователност.

13.35 ч. - пристигане в двореца Кристиансборг

В толкова часа принц Фредерик и принцеса Мери заедно с 18-годишния си син Кристиан ще пристигнат с автомобил в двореца. Две минути след тях ще пристигне и кралица Маргрете.

14 ч. - Маргрете абдикира

Пред Държавния съвет и членове на правителството кралицата ще подпише абдикацията си. Това ще стане на обща среща, на която присъстват Фредерик и Кристиян. Символът на смяната на властта ще бъде моментът, в който Маргрете отстъпи председателското място на Фредерик, а Кристиян седне от дясната му страна.

15 ч. - крал Фредерик и кралица Мери на балкона на двореца

Фредерик и Мери ще бъдат обявени за крал и кралица на балкона на Кристиансборг от министър-председателя на Дания Мете Фредериксен. Три пъти по 27 топовни салюта ще отбележат събитието.

17 ч. - смяна на знамената

Кралските знамена ще бъдат свалени от двореца, в който живее Маргрете - тя все така запазва титлата си кралица, и ще бъдат вдигнати над двореца Амалиенборг.

18 ч. - празник в парка Тиволи

В любимото място на кралица Маргреге - увеселителния парк Тиволи, ще бъде отбелязано царуването на една любима кралица и възкачването на престола на един нов крал. Това ще стане с най-пищните фойерверки в историята на Тиволи, които се очаква се виждат не само в Копенхаген, но и в предградията на датската столица, допълват Express.