На 30 май ликувахме заедно с Илон Мъск. Причината: успешното изстрелване на ракетата Falcon 9, която носеше на борда си космическия кораб за многократна употреба Crew Dragon. Благодарение на него астронавтите Боб Бенкин и Дъг Хърли достигнаха до Международната космическа станция, където прекараха два месеца.

Илон Мъск, SpaceX и реакциите след успешното изстрелване на Falcon 9 с кораба Crew Dragon

Триумфът на Илон Мъск

Резултатът от 18 години усилен труд

Собственикът на SpaceX очаквано се зарадва на този свой исторически успех, но заяви, че щастието му ще е пълно, когато Crew Dragon се върне обратно на Земята и двамата му пасажери се приберат у дома. И ето че и това се случи.

Вчера, 2 август, космическият кораб за многократна употреба кацна по вода в Мексиканския залив, край бреговете на Пенсакола, Флорида, използвайки няколко парашута. По същия начин преди 48 години кацна и Аполо 17.

Спасителни лодки чакаха Бенкин и Хърли, за да ги изведат на сушата. След това и самият Crew Dragon бе изнесен от водата, с което мисията се отчете като напълно успешна, въпреки че климатичните условия промениха леко първоначалните планове къде точно да се случи кацането, предава The Verge.

Да се озовеш от Космоса във водата със сигурност не е от най-приятните преживявания, но астронавтите са категорични, че си струва и се преживява. След "гмуркането" в земната атмосфера и трудното приспособяване с гравитацията, движението на вълните допълнително притъпява възможността за баланс и кондиция. Но двамата на борда на Crew Dragon са имали подходящия "хардуер" - пликчета за повръщане, като в самолетите.

Илон Мъск наблюдава случващото се на живо от централата на SpaceX, след което отиде лично да посрещне Бенкин и Хърли. Той не скри радостта си от успеха, който превърна неговата компания в първата частна, изпратила хора в Космоса. "Не съм религиозен, но се молих това да се случи", каза той.

Следващите планирани полети на капсулата на SpaceX са през есента на тази и пролетта на следващата година.