Докато някои хора мечтаят за бъдещето или гледат към него със страх, други запретват ръкави, работят по 60-70 и дори 80 часа седмично, и просто го създават - такова, каквото искат да бъде.

Най-точният пример за това е Илон Мъск. Той се закани, че ще превърне космическия туризъм от научна фантастика в реалност. А този уикенд направи и първата, но съвсем не малка стъпка към осъществяването на своя план.

След еднократно отменяне заради атмосферните условия, ракетата Falcon 9, дело на компанията на Мъск SpaceX, полетя успешно с космическия кораб Crew Dragon.

Снимка 481627

Източник: GettyImages

Той достигна до Международната космическа станция с двама астронавти на борда - Дъг Хърли и Рабърт Бенкин. 

Хърли и Бенкин в МКС

Източник: GettyImages

Хърли и Бенкин в МКС

19 часа по-късно и след успешно изпълнение на мисията, ракетата послушно си се върна на Земята, за да може да се използва отново. А целият свят гледаше първия американски полет в космоса след почти десетилетие прекъсване. SpaceX пък официално се превърна в първата частна компания, изстреляла астронавти в космоса.

След края на мисията, Мъск не успя да сдържи емоциите си. И нямаше защо да го прави, защото целият свят в този момент му ръкопляскаше.

Снимка 481625

Източник: GettyImages

"Трудно ми е да се боря с емоциите си днес, трудно ми е и да говоря", заяви той пред журналисти в центъра на NASA във Флорида. "Цели 18 години работим за тази цел, затова сега е трудно да повярвам, че се случи."

Според милиардера, успешната мисия е истински повод за гордост не само за САЩ, но и за цялото човечество. И повод за голямо вълнение, че се случва точно сега, пише Live Science.

Снимка 481626

Източник: GettyImages

За Мъск космическата игра тепърва започва. За него е от съществено значение да успее и да върне невредими на Земята Хърли и Беникин, както стана ясно, че е обещал и на децата им преди мисията.

"За да можем да говорим за истинска победа, трябва да ги върнем обратно вкъщи живи и здрави", поясни той. Това се очаква да се случи в рамките на пет месеца.

Вторият най-щастлив човек след Мъск бе американският президент Доналд Тръмп. Той пристигна във Флорида, за да наблюдава рамо до рамо с предприемача историческата мисия, докато в редица градове в САЩ гражданското неподчинение ескалира.

Снимка 481623

Източник: GettyImages

Тръмп аплодира триумфа на Мъск и не пропусна да изрази възхищението си от успешната мисия в социалните мрежи. По думите му, страната се е доказала като най-великата космическа сила, а тепърва има да се вижда още много от нейната слава.

Илон Мъск, Boring Company, The Loop и готовите тунели под Лас Вегас

Кога ще зaработи тунелът на Илон Мъск в Лас Вегас

Бъдещето е все по-близо

За президента успехът на усилията на SpaceX и NASA е едно истинско вдъхновение за американската нация, която все още преминава през трудни времена заради COVID-19, но не бива да забравя, че е велика.