След огромния скок на акциите на Tesla през миналия месец, сега Илон Мъск отново отстъпи първото място в класацията за най-богатите хора на света на Джеф Безос. Към днешна дата, 24 февруари, състоянието му се оценява на 180 милиарда долара, според Bloomberg Billionaires Index.

Бил Гейтс, Илон Мъск и какво мисли основателят на Microsoft за милиардера

Подцени ли Бил Гейтс Илон Мъск

Къде се разминават вижданията им

В понеделник, 22 февруари, акциите на Tesla на фондовата борса преживяха най-големия си срив от септември миналата година - с 8.6%. А това движение надолу коства 15.2 милиарда от нетното състояние на Мъск, които той загуби само за ден.

Според финансови анализатори, този продължаващ спад в цената на акциите на компанията за електромобили може да се окаже неочакван ефект от изразената подкрепа от страна на предприемача към криптовалутите. Също така, в началото на месеца той инвестира милиард и половина долара от парите на акционерите на Tesla в биткойни.

Снимка 520189

Източник: GettyImages

Докато Мъск обяснява в Twitter как криптовалутите са много по-изгодна инвестиция дори и от златото, а парите са "данни", които са обект на латентност и грешки, той успя да натрупа около милиард печалба от скока в цената на биткойна, който сам предизвика.

Но явно смелите му вложения поразклатиха имиджа на Tesla на борсата и това доведе до голямата загуба от стойността на акциите. Сега тя вече е свързана до известна степен и с колебанията в цената на "дигиталното злато" - не само нагоре, но и надолу, предава Yahoo Finance.

Tesla, инвестицията в биткойни и скокът в цената на криптовалутата

Ще можем ли да си купим Tesla с биткойни

Компанията на Мъск изстреля криптовалутата в небесата

Тези 15.2 милиарда обаче надали ще спрат игрите на Мъск с криптовалутите. А ако искаме и ние да вложим пари в тях, задължително трябва да следим профила му в Twitter, защото само с няколко думи успява да предизвика големи скокове и спадове в стойностите им. И това очевидно все повече му харесва.