Бил Гейтс и Илон Мъск са двама от най-умните, богати и влиятелни мъже в света. Изглежда обаче техните интереси се разминават и погледите им са насочени в различна посока. Въпреки това, винаги могат да се намерят пресечни точки.

Илон Мъск, заселването на Марс и жертвата, която милиардерът е готов да направи

На какво е готов Мъск, за да завладее Марс

Когато имаш толкова голяма мечта

Тази седмица основателят на Microsoft участва в подкаст, в който дискутира различни теми, сред които и дейността на Мъск.

Докато милиардерът и създател на Tesla и SpaceX няма търпение първо да достигне до Марс, а след това и да го колонизира, Гейтс смята, че това постижение не е чак толкова важно. Според него, всички трябва да насочим усилията си най-вече към подобряване на живота на Земята, която е единственият ни възможен дом засега.

Снимка 489406

Източник: GettyImages

Гейтс смята, че не космическите ракети са решението на нашите проблеми, поне не и докато не сме се справили с климатичните кризи и тези в здравеопазването в световен мащаб.

Именно затова и той фокусира своите време, усилия и средства в тези посоки, вместо да се хвърли и в космическото състезание на Мъск и Безос. Дори няма намерение да се сдобие с билет за космически туризъм, защото с тези пари фондацията му може да закупи ваксини, с които да спаси човешки животи.

Снимка 502719

Източник: GettyImages

Гейтс може да не е фен на дейността на SpaceX, но е на противоположното мнение за електромобилите Tesla, защото концепцията на компанията съвпада с неговата - по-малка вреда за природата, предава Business Insider.

Бил Гейтс, Слънцето и как милиардерът планира да се справи с глобалното затопляне

Бил Гейтс иска да "скрие" Слънцето

Какво може да се обърка

За него Tesla има един от най-големите приноси към климатичните промени и това просто няма как да се отрече. "Да подценяваме Илон не е добра идея", откровен е Гейтс, който преди се е изказвал малко скептично за някои проекти на Mъск - като електрическите камиони например.