Не са малко случаите, в които известни личности използват социалните мрежи, за да раздават съвети по теми, по които не са особено компетентни. Някои от последователите им приемат техните думи за чиста монета, но добре че се намират и специалисти, които да внесат малко яснота.

Джиджи Хадид, пастата за зъби и вредният й трик за разкрасяване

Как Джиджи Хадид се изложи

В някои случаи звездите не са най-добрият пример

Гуинет Полтроу е поредният подобен пример. Тя успя да предизвика острата критика дори на директора на NHS England (Национална служба по здравеопазване) - Стивън Поуис, по повод свой пост в Instagram, в който дава здравен съвет по най-актуалната напоследък тема - COVID-19.

В публикацията актрисата препоръчва на совите последователи да опитат метода на "Интуитивно гладуване", създаден от нейния скъп приятел и практикуващ функционална медицина доктор Уил Коул. Към поста качва снимка, в която държи едноименната книга на лекаря.

По-рано Гуинет сподели отново в Instagram, че е била болна от коронавирус и продължава да изпитва ефектите от него. След това дойде и пояснението, че се е лекувала именно с метода "Интуитивно гладуване", който включва кетогенна и растителна диета без захар или алкохол, както и консумиране на храна чак след 11 часа сутринта.

Също така, в промотирания от актрисата метод се набляга на консумацията на комбуча и кимчи, кокосови аминокиселини и билкови безалкохолни коктейли. Полтроу споменава и за приема на хранителни добавки, които, изненадващо или не, всеки може да си купи от сайта на компанията й Goop.

Именно тези нейни съвети предизвикаха възмущението на директора на NHS England Стивън Поуис. Той публично призова актрисата и основателка на уелнес компанията Goop да спре с разпространението на дезинформация, защото "подобно на вируса, дезинформацията се пренася през граници, мутира и еволюира", цитират го от Dazed.

Пред BBC професор Поуис коментира още, че трябва да вземем насериозно COVID-19 и срещу него да се прилага наука. Затова и Националната служба по здравеопазване не одобрява и не препоръчва съветите на Гуинет Полтроу.

Това не е първият път, когато медицински експерти обвиняват актрисата в дезинформация и раздаване на необосновани медицински съвети.

През 2015 г. компанията й Goop е подложена на обстрел от медицинската общност, защото препоръчва на жените да почистват вагините си с пара.

Гуинет Полтроу, GLabel Hoffman, черната рокля и възмущението на почитателите й

Гуинет Полтроу вбеси и феновете си

Този път май наистина прекали

А през 2018 г. влиза в съда заради един от продуктите, които предлага - вагинално яйце, което балансира хормоните, регулира цикъла и може да предотврати пролапса на матката. Прокурорите от Калифорнийската работна група по храните, лекарствата и медицинските изделия заявяват, че тези ефекти от продукта не са научно доказани.