Не всички членове на британското кралско семейство са толкова известни, колкото са Уилям, Кейт, Хари и Меган. А днес, 15 август, сред тях има рожденик, за когото доста рядко се говори.

Принцеса Ан е родена през 1950 г. в Clarence House, Лондон. Цялото й име е Ан Елизабет Алис Луис. Тя е второто от четирите деца на кралица Елизабет Втора и принц Филип след принц Чарлз. Част е от династия Уиндзор и е под номер 14 за наследяване на трона.

Ан е на 69 години, има един развод и втори брак, който продължава от 1992 г. до днес. Има и две деца - Зара и Питър Филипс. 

Снимка 438733

Източник: GettyImages

Като повечето членове на кралското семейство, голямата страст на принцесата са конете. Като малка участва и печели редица състезания по езда, като дори се състезава индивидуално за страната си. Участва дори в Олимпийските игри в Монреал през 1976 г.

Първият брак на  принцеса Ан е именно с тогавашния капитан на националния отбор по езда Марк Филипс. Въпреки че днес не практикува конния спорт активно, тя оставa тясно свързана с него заради участието си в различни международни организации.

Член е на Международния олимпийски комитет. Принцеса Ан има по около 500 публични ангажимента годишно. Въпреки че доста рядко попада в центъра на медийното внимание, мнозина я определят като "най-здраво работещият член на кралския двор". Тя никога не е давала интервюта.

Снимка 438732

Източник: GettyImages

Животът на дъщерята на кралицата може дa ни изглежда скучен, но в него има няколко случки, които няма как да пропуснем. През 1974 г. тя става жертва на опит за отвличане. За щастие, опитът е неуспешен благодарение на бързата реакция на бодигарда на Ан, който обаче е прострелян.

Принцесата сключва втория си брак едва няколко месеца след първия развод. За разлика от първата пищна сватба в Уестминстърското абатство, тя решава този път церемонията да е скромна и в тесен, семеен кръг.

Отдавна се говори, че именно Ан е любимото дете на принц Филип и между двамата има специална връзка. Двамата много си приличат като характер, а и момичетата винаги са слабост на татковците.

Снимка 438734

Източник: GettyImages

В документални филми, създавани през годините, принцесата е определяна като груба и трудна за общуване. Тя не обича особено да спазва правилата и има не една и две глоби за шофиране с превишена скорост. Преди години пък едно от кучетата й ухапа дете, за което също бе глобена.

Кралица Елизабет Втора, Кейт Мидълтън, Меган Маркъл и колко пари има всеки член на кралското семейство

Кой колко е богат в английското кралско семейство

Милиони и милиарди

Още от ранните си години дава вид на кралска особа, която няма никакви амбиции и желание да се открои. Тя предпочита да остане в сянката на своя по-голям брат Чарлз, а децата й дори не получават кралски титли по нейно изрично искане, пише Express.