Британското кралско семейство често е обект на сериозни критики заради огромните си разходи, които се покриват от данъкоплатците. Докато един се чудят какво точно правят членовете на кралския двор, на други им е по-интересно на колко се равнява личното им богатство. Ето отговора на втория въпрос в цифри.

Кралица Елизабет Втора

Тя е най-дълго управляващия монарх във Великобритания. Нейното богатство се оценява на 550 милиона долара. Голяма част от него е под формата на недвижими имоти - цената само на лятната резиденция Балморал е около 140 милиона долара.

Именията, които притежава по наследство, не са включени в тази сума, защото тяхната стойност надхвърля 10 милиарда долара. Само ще споменем Бъкингамския дворец и ще приключим дотук...

Снимка 413719

Източник: GettyImages

Кралицата получава и годишна сума от правителството, която е нейно право и няма как да се откаже от нея. Тя включва пари от данъкоплатците и суми от наемите, събрани от имоти, собственост на кралския двор.

Елизабет Втора има и лична колекция от антични и много скъпи мебели и бижута, която от Forbes оценяват на над 110 милиона долара.

Принц Филип

Въпреки че така и не получи титлата крал, а и вече се е оттеглил от своите задължения като съпруг на кралицата, той получава годишна сума от правителството на стойност близо половин милион долара. Нетното му състояние днес е доста по-скромно от това на Елизабет Втора - 30 милиона долара.

Снимка 401035

Източник: GettyImages

Принц Чарлз

Най-вероятният бъдещ крал на Великобритания има най-голямото нетно състояние след това на кралицата - 100 милиона долара. Най-голямата част от него идва от херцогството Корнуол, където принцът управлява имоти и земеделски земи.

То е създадено именно с тази цел - да гарантира сигурен доход на херцога и бъдещ крал. Чарлз е единствен бенефициент на земята, а за миналата година двамата с Камила получават цели 28 милиона долара.

Снимка 389191

Източник: GettyImages

Принц Уилям и принц Хари

Въпреки че двамата живеят все по-разграничено един от друг, източниците им на приходи са много сходни, както и милионите им - около 40 на всеки. По-голямата част от богатството си получиха, когато навършиха 30 години. Тя се равнява на около 13 милиона долара в тръст и по един имот от покойната има майка Лейди Ди.

Уилям и Хари получават немалка сума годишно и от херцогство Корнуол, което се управлява от баща им Чарлз. През 2015 г. това са по около 2.3 милиона на човек. С тях покриват най-вече пътните си разходи.

Уилям получава заплата като пилот на хеликоптер в размер на 62 хиляди долара годишно, които дарява за благотворителност. Хари пък е на заплата като капитан в армейския въздушен корпус срещу около 45 хиляди долара годишно, пише Reader's Digest.

Снимка 392065

Източник: Instagram / Royales

Кейт Мидълтън

Херцогинята на Кеймбридж е родена в богато семейство, чието състояние сe оценява на около 50 милиона долара. Нейното лично обаче е доста по-скромно - между 7 и 10 милиона.

На Кейт не й се налага да харчи много от тези пари, защото по-голямата част от разходите й се покриват или от принц Чарлз, или от държавите, в които е на посещение. Очаква се, че след като бащата на съпруга й седне на трона, сметката й ще набъбне.

Снимка 431008

Източник: GettyImages

Меган Маркъл

С миналото си на актриса настоящата херцогиня на Съсекс успява да задели в банковата си сметка над 5 милиона долара. Колко точно получава днес в замяна на кралските си ангажименти обаче, никой не знае със сигурност.

Меган Маркъл, участието й в сериала "Костюмари" и колко богата е херцогинята

Колко богата е Меган Маркъл

И колко по-богати стават с Хари

Принц Джордж и принцеса Шарлот

За изненада на мнозина, двете деца на принц Уилям и Кейт Мидълтън са на челно място по богатство. Принц Джордж - 3.6 милиарда долара, а принцеса Шарлот - 5 милиарда долара. Но тук има малка уловка - това не са реални сумите, които притежават.

Причината за тези огромни суми е, че на малките принц и принцеса се възлагат огромни надежди, най-вече заради тяхното влияние върху икономиката на страната. Принцеса Шарлот не остава по-назад от майка си и всяка дреха, с която се появи, се изкупува на мига.

Снимка 300035

Докато децата на херцога и херцогинята на Кеймбридж не получава официално наследства (за което трябва още да поотраснат), тяхното нетно състояние се оценява спрямо състояние на английската икономика. Така че, възможни са сериозни промени.