Повече от две години след трагичния инцидент на снимачната площадка на филма Rust, съдебната сага все така продължава да не намира своя край. Припомняме, че през октомври 2021 г., със зареден реквизитен пистолет, актьорът Алек Болдуин стреля и убива операторката Халина Хътчинс и ранява режисьора Джоел Соуза. Случаят шокира Холивуд и провокира призиви за забрана на огнестрелни оръжия на снимачните площадки.

Алек Болдуин отново с обвинение в убийство

Алек Болдуин отново с обвинение в убийство

Съдебната сага за убийството на Халина Хътчинс продължава

След престой в болницата простреляният в рамото е пуснат. Малко след това става ясно, че за стрелбата срещу него няма да бъдат повдигани обвинения. Но както Алек Болдуин, така и отговорникът по оръжията на снимачната площадка Хана Гутиерес-Рийд, бяха обвинени в непредумишлено убийство.

И двамата пледират невинни. След като  Гутиерес-Рийд, която беше изправена пред същото обвинение за фаталната стрелба, получи максималната присъда от 18 месеца затвор, сега е ред да започне процеса и срещу холивудския актьор.

Снимка 673914

Източник: GettyImages

Избрано е жури, което да изслуша процеса срещу Алек Болдуин за фаталната стрелба на снимачната площадка в Ню Мексико. 12-те съдебни заседатели и четирима заместници, които ще решават делото, бяха избрани във вторник, 9 юли, след като прокурорите и адвокатите на Алек Болдуин ги разпитаха за всичко - от политическата им принадлежност до познанията им по случая.

Встъпителните изявления трябва да започнат в съда в Санта Фе, Ню Мексико, днес, 10 юли. Алек Болдуин присъства в съда, придружен от семейството си, включително съпругата му Хилария. Той не се признава за виновен по обвинението за престъпление. Твърди, че не е натиснал спусъка и казва, че пистолетът е гръмнал, когато е натиснал ударника на револвера.

Снимка 673913

Източник: GettyImages

Неговият защитник пледира, че отговорността на другите членове на екипа е да гарантират, че пистолетът е безопасен. Но прокурорите наричат това твърдение "абсурдно", настоявайки, че актьорът не е споделил тази информация, когато е бил интервюиран за първи път след стрелбата, и твърдят, че е имал отговорността да спазва елементарна безопасност на оръжието. Освен това настояват, че като продуцент на продукцията, носи отговорност за случилото се.

Ще свидетелства ли Алек Болдуин

За момента не е планирано да свидетелства на процеса, което не означава, че няма да се случи. Екипът на защитата на Болдуин може да изчака до края на процеса, за да вземе решението въз основа на начина, по който е протекло производството. Делото е предвидено да продължи 10 дни. Оръжейничката Хана Гутиерес-Рийд не даде показания по време на процеса срещу нея.

Снимка 673912

Източник: GettyImages

Грози ли затвор Алек Болдуин

Заради обвиненията, свързани със смъртта на Халина Хътчинс, актьорът е изправен пред до 18 месеца затвор. Но дори и журито да намери Болдуин за невинен, правните му проблеми няма да свършат.

Хана Гутиерес-Рийд с присъда за убийството на Халина Хътчинс по време на снимките на Rust с Алек Болдуин

Първа присъда за убийството по време на снимките на Rust с Алек Болдуин

Максимална присъда за лишаване от свобода

Той е изправен пред няколко граждански дела, включително едно, заведено от семейството на Халина Хътчинс. В съдебно дело за небрежност те твърдят, че смъртта на операторката е в "резултат" от действията на снимачната площадка на филм, където има оръжия, бойни патрони и актьорът "необяснимо" насочва и стреля с пистолет по г-жа Хътчинс, припомня BBC.