По-малко от три седмици ни делят от най-тържественото събитие в британския кралски двор от 70 години насам. Говорим за коронацията на нов монарх, каквато не се е случвала от възкачването на Елизабет Втора на престола.

Как кралското семейство репетира за коронацията на крал Чарлз в Бъкингамския дворец

Тайните репетиции на кралското семейство

Как се подготвят за коронацията

Крал Чарлз вероятно чака със същото нетърпение церемонията на 6 май, както и поданиците му. Има няколко неща, които могат да я помрачат, според Express.

Хари и Меган

Вече е ясно, че принцът ще присъства без американската си съпруга. Почти е сигурно също така, че Хари ще участва единствено в тържествената церемония на 6 май в Уестминстърското абатство и няма да се включи в други празненства. Дали обаче и тази му поява ще мине спокойно или ще бъде съпроводена от напрежение предстои да разберем.

Снимка 611664

Източник: GettyImages

Официалните дрехи на краля

За коронацията Чарлз ще носи специална роба, която се е оказала особено тежка. Самият крал е коментирал теглото й по време на репетициите за церемонията. Което пък притеснява приближените му - дали кралят няма да се спъне в одеждите си и да падне пред всички 2 хил. гости в Уестминстърското абатство и милионите, които гледат церемонията по телевизията?

Тоалетите на дамите

Кейт Мидълтън и Софи, съпругата на принц Едуард, са изключително притеснени за това какъв избор да направят за дрехите си за церемонията. Известно е, че дамите от кралското семейство съобразяват тоалета с повода, както и с избраните тоалети от останалите. Времето обаче напредва, а те още не са взели своите решения.

Снимка 596960

Източник: GettyImages

Принц Андрю

Низвергнатият брат на Чарлз вече не е работещ член на кралското семейство след секс скандала, в който беше замесен. На коронацията обаче той иска да носи робата, която символизира принадлежността му към Ордена на жартиерата. Дали това ще бъде позволено?

Маршрутът на шествието след коронацията

Традиционно той свързва Уестминстърското абатство с Бъкингамския дворец. Приближените на Чарлз обаче се притесняват, че подобна демонстрация може да разгневи британците. Церемонията и без това е достатъчно скъпа за данъкоплатците, които в момента трябва да се справят с по-високи разходи за живот.