Коронацията на крал Чарлз Трети на 6 май тази година в Уестминстърското абатство в Лондон ще е първото по рода си събитие от 1953 г. насам. В средата на миналия век на същото място е коронясана и майката на Чарлз кралица Елизабет Втора.

Специалната роля на принц Джордж в коронацията на дядо му крал Чарлз

Специалната роля на принц Джордж в коронацията на дядо му крал Чарлз

Едва на девет, а с много отговорности

За разлика от онази коронация, тази ще е доста по-скромна. Вместо 8 хиляди човека, присъствали на събитието в чест на Елизабет, на това за Чарлз ще има само две хиляди в църквата. Което пък позволява малко по-лесна подготовка.

Фактът, че много по-малка част мястото пред олтара в Уестминстърското абатство ще бъде пълна с хора, е дало възможност на кралското семейство вече няколко пъти да репетират коронацията... в Бъкингамския дворец.

Чарлз и Камила на службата за Велики четвъртък в Йорк

Източник: GettyImages

Чарлз и Камила на службата за Велики четвъртък в Йорк

Балната зала на кралския дворец служи за "репетиционна" са научили от People. Списанието пояснява още, че за целта не са приготвяни специални декори, макар че в абатството ще бъде построена специална платформа, на която коронованият крал ще се изкачи.

По време на подготовката за коронацията на Елизабет Втора Уестминстърското абатство е било затворено за посетители, които няма да се случи през 2023 г., благодарение на "репетициите" в Бъкингамския дворец.