Гимнастички от 27 държави ще си оспорват отличията в Световната купа по художествена гимнастика "Sofia World Cup", която започна днес, 5 май, в столичната зала "Арена Армеец" и ще продължи до 7 май, включително.

В състезанието ще участват едни от най-големите млади звезди в този спорт. Съставът на Беларус идва с Катерина Халкина и Алина Харнашко. Украйна е без Ганна Ризатдинова и Олена Дяченко, но с Виктория Мазур и Йева Мелешчук. . В състезателния списък са още Линой Ашрам и Никол Залихман (Израел), Вероника Бертолини и Александра Аджурджукулезе (Италия),както и Наталия Гарсия и Сара Яна (Испания).

Снимка 292195

Източник: БФХГ

След кардиналните промени предприети от главният треньор Ирина Винер за Русия ще се състезават младите Мария Сергеева и Карина Кузнецова, а не предварително обявените Александра Солдатова и Дина Аверина.

Руските гимнастички с кардинални промени преди Световната купа в София

Руските гимнастички с кардинални промени преди Световната купа в София

Надпреварата у нас е последното от четирите състезания от най-висока категория и се явява финален турнир за веригата от световни купи

България ще бъде представена от нашите невероятни - Невяна Владинова и Катрин Тасева.

Снимка 292198

При ансамблите участие са заявили 9 отбора. Големите отсъстващи са тимовете на Италия, Испания, Япония и Азербайджан! Конкуренция на шампионките ни - Симона Дянкова, Теодора Александрова, Мадлен Радуканова, Елена Бинева и Лаура Траатс ще са петорките на Беларус, Канада, Финландия, Германия, Швейцария, Украйна и Узбекистан. Русия ще бъде представена от отбора, който спечели първото място в шампионата на страната проведен в Санкт Петербург.

Световната купа по художествена гимнастика "Sofia World Cup" и тази година е част от кампанията - "София Европейска столица на спорта 2018", а освен това е и една от четирите световни купи, които са квалификация за олимпийските игри в Токио през 2020 година.

На Световната купа по художествена гимнастика "Sofia World Cup" България ще има две представителки при съдиите - Филипа Филипова и Даниела Велечва.

Официалното откриване на състезанието днес, 5 май от 16.45 часа! По време на церемонията ще бъде честван 70-годишния юбилей на най-златната от златните Мария Гигова. Ръководството на Българската федерация е подготвило специални изненади за първата ни трикратна световна шампионка!

Снимка 292197

Източник: БФХГ