На всеки се е случвало - внезапна прорязваща болка ни пронизва в кръста, в рамото или в друга част на тялото. Усещането е толкова болезнено, че сякаш веднага трябва да ни откарат в болница. То обаче изчезва секунди по-късно. Каква е причината за подобни болки?

За да разберем, трябва да знаем как действат нервите. При болка като убождане или изгаряне, рецепторите в кожата сигнализират на нервните клетки, които изпращат сигнал по периферната нервна система към таламуса - структура в междинния мозък, която отговаря за възприемането на болката.

След това сигналите за болка се прехвърлят към фронталния кортекс. Всичко това обаче се случва с такава скорост, че ако сме докоснали горещ предмет, сигналите от мозъка ни карат моментално да дръпнем ръка. Каква е причината за внезапните болки без причина? Вероятно предишни травми, които нервите са "запомнили", или пък притиснат нерв.

Снимка 435498

Източник: iStock

Последният се получава, ако околната тъкан притиска нерва. Това се случва при повтаряеми действия като някакъв вид спорт или точно обратното - при стоене продължително време в една позиция. Поддържането на здравословно тегло и редовното движение може да ни помогне в тези случаи. Ако болката е много силна и притеснителна, най-добре да се консултираме с лекар - подобна в кръста може да е симптом на дискова херния.