Ако сте отпразнували тридесетата си годишнина и все още не сте създали семейство, вероятно близки и роднини все по-често задават въпроса какво чакате.

Единственото притеснение на баба ви е дали ще доживее да види правнуци, а вътрешният глас също може би ви нашепва, че е време.

Тази статия разкрива какво мисли науката по вашия проблем и трябва ли да се притеснявате.

Снимка 317381

Източник: iStock

Проучване на Института за семейни изследвания към Университета на Юта разкрива, че опасността от развод е най-малка при хората, встъпили в брак на възраст между 20 и 30 години.

Най-висок е рискът от раздяла за предприелите стъпката през тийнейджърските си години, което не е изненадващо, защото неодобрението на родителите и бурното развитие на личността създават напрежение, което може да бъде освободено само чрез развод.

Снимка 317382

Източник: iStock

Тези данни се основават на статистиката от 1995 г. Между 2006 г. и 2010 г. нещата малко са се променили.

Рискът от развод се оказва най-малък при хората, сключили брак в края на 20-те и началото на 30-те си години. Изненадващото е, че при бракосъчеталите се след тази възраст опасността от развод рязко се покачва и почти се изравнява с тази на "подписалите" тийнейджъри, докато се достигне до 45-тата година.

Според учените, дори когато се отчетат полът, расата, образованието, семейната среда, религията и сексуалната история на съпрузите, рискът си остава най-висок за оженилите се след тридесетата си година - данните показват, че след 32-годишна възраст вероятността да се разведете нараства с по 5% на всяка изминала година след сватбата.

Снимка 317383

Източник: iStock

Авторите на проучването смятат, че "хората, които биха чакали до тридесетата си година, за да се оженят, може би по природа не биха се справяли добре и в рамките на брака".

Както често се случва, баба знае най-добре, дори да не разбира много от наука.