Това е храна, която намалява опасността от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2. Тя намалява холестерола, кръвното и дори килограмите ни. Също така е евтина. Но много малко хора приемат достатъчно количество от нея.

Снимка 399689

Източник: iStock

Говорим за фибрите. Всеки е наясно колко са полезни те, но не ги включваме сериозно в хранителните си навици. А според изследване на Университета в Отаго, Нова Зеландия, както и в паралелно на Университета в Дънди се казва, че възрастен човек трябва да приема най-малко 25 г фибри на ден. Повечето хора обаче приемат по малко от 20 г.

Учените от двата университета дават пример колко трудно е да си набавим това количество. Чаша овесени ядки съдържа 9 г фибри, чаша варена леща - 4 г, картоф с обелката - 2 г, един морков - 3 г, а една ябълка - 4 г.

Снимка 352723

Източник: iStock

Съветът на диетолозите и лекарите е да увеличим фибрите в диетата си. Това може да стане, като заменим белия хляб, ориза и пастата от бяло брашно с пълнозърнести и с кафяв ориз. Трябва да готвим картофите необелени, да закусваме овесена каша, да похапваме леблебия и други ядки между храненията, като и да ядем поне по пет вида плодове и зеленчуци на ден.