В Националната галерия за чуждестранно изкуство ще бъде открита на 24 март изложба на известния френски скулптор Йехиел Рабиновиц - Жоел.

Йехиел Рабиновиц - Жоел е роден през 1939 г. в Рамат Ган, Израел, а от 1960 г. живее в Париж. Следва в Художествената академия на Тел Авив и в Художествената академия в Париж. Първата му самостоятелна изложба е през 1965 г. в Галерия „Абел Рамбер", Париж. Неговите творби са създадени главно по поръчка за частни или обществени пространства. Първата художествена реализация на монументална скулптура е през 1975 г. за предприятието „Рено" в Гран Курон.

За създаването на скулптурите си художникът използва оригинални авторски техники и различни похвати, съчетани с изключително въображение и майсторство. По свои скици Жоел извайва форми от хартия, които превръща в чувствителен пластичен материал. В зависимост от разгръщането на идеята и подсказките на самата форма, той прилага различни, подходящи за случая техники за обработка на алуминий - от лазер до прорязване със струя вода под налягане от хиляди бара и бразилски абразивен камък.

Творби на Йехиел Рабиновиц - Жоел са отличени на редица художествени конкурси. Сред тях е един ансамбъл от скулптури за новите постройки на Арсенала в Шербург, за главния портал на Мемориала на Франсоа Митеран в Шато Шинон и други. Реализирал е около сто стенописи във Франция и чужбина. Най-големият, създаден за телефонната централа на булевард „Келерман" в Париж, покрива десет хиляди квадратни метра бетон, а най-малките са фасади за частни къщи в Сен-Манде и в Сен-Уен.

Работи предимно за „Рено" във Франция и Испания, както и за други фирми като „Кларенс", „Содис", „Томпсън", „Матра" и други. Жоел споделя, че при замисъла на една творба по поръчка се изисква да се имат предвид всички обективни дадености, които се отнасят до нея, като размер, пространство, географско положение, светлина, както и мнението на ръководителя на строителния обект и инвеститора.