Естрея Моренте ще направи първия си концерт в София в зала 1 на НДК на 4 октомври.

Тя е най-обещаващата фламенко певица от новото поколение млади артисти. Испанският режисьор Фернандо Труеба предрича, че тя ще бъде „принцесата на ХХІ в."

Вдъхновена не само от фламенко изкуството, но и от великата певица Ла Ниня де лос пейнес, възпята от големия поет Фредерико Гарсия Лорка, Естрея принадлежи към неокласическата фламенко генерация.

Тя е позната на българската публика с изпълнението си на фламенкизираното танго "Volver" от едноименния филм на Педро Алмодовар, както и от участието си във филмите на Карлос Саура "Iberia" и "Bunuel y la mesa del rey Solomon".

Естрея Моренте произхожда от стара фламенко династия. Дъщеря е на великия певец Енрике Моренте и на танцьорката Аурора Карбонел - Ла Пелота.

Тя е омъжена и за един от великите тореадори на Испания - Хавиер Конде.

Естрея артикулира дълбоко високия си и чист глас и пресъздава един доста широкообхватен репертоар от песни, като не се страхува да пее и т.нар. канте хондо (дълбоко пеене).

Тя е носител на множество награди, между които престижната Ondas за най-добър фламенко изпълнител

Освен че пее, танцува вдъхновено и има добри артистични качества. „Когато тя пее, човек просто не може да отдели очи от нея", пише „Ню Йорк Таймс" за нея.

Това лято певицата е на турне с един специален проект, по който тя работи заедно с фадо изпълнителката Дулсе Понтеш.

Той представя немислимото смесване на два традиционни жанра - фадо и фламенко, каквото само две големи артистични фигури като Дулсе Понтеш и Естрея Моренте могат да сътворят.

Билети от 35 до 60 лева може да намерите в магазин „Дюкян меломан", в билетния център на НДК, супермаркети „Пикадили", книжарница „Сиела-книгомания" в Mall of Sofia, както и на www.ticketplus.bg.