Месец преди да бъде обявена пандемията от коронавирус, маестро Теодосий Спасов потегля с българска полярна експедиция към най-студената точка на Земята. Завръща се буквално дни преди светът да бъде затворен.

Защо ли? Защото понякога човек трябва да не преследва мечтите, а да ги остави те сами да дойдат.

Точно това се случва един ден с него, когато получава изненадващо обаждане от човек, когото все още не познава - проф. Пимпирев. Няколко месеца по-късно Теодосий Спасов поема на най-далечното пътешествие, което някога е предприемал, за да представи Антарктида с музика и глас в новия филм "Танцът на пингвините".

Снимка 499831

Източник: Българска полярна експедиция

Художествено-документалният му разказ проследява едномесечното пътуване до най-студеното място на Земята. По време на експедицията Теодосий Спасов и Християн Цвятков създават 12 пиеси за кавал и китара, които се превръщат и в първия музикален албум от Ледения континент. А каква публика са пингвините? "След всяко парче чуваме само тихи възгласи", шегува се маестро Спасов.

Филмът показва живота на Антарктида през погледа на твореца и пренася зрителите на място, което не принадлежи на хората. Там, където под снега понякога се крият дълбоки ледени цепнатини, отприщват се реки от топенето на ледниците, извиват се внезапни бури; там, където морската фауна води своя тих живот на фона на оглушителния шум от падащи ледени блокове - в суровата, но ослепително красива природа.

Всъщност "Танцът на пингвините" е въздействащ разказ за мечтите, които се сбъдват, за приятелството и за истинската връзка между хората, за това как оцеляваш с помощта на непознат. И как продължаваш напред, въпреки вятъра. Защото на Антарктида често има дни, в които просто не излизаш. Навън и от себе си.

Във филма ще видим още и любопитни забележителности в Българската полярна база на о-в Ливингстън. Една от тях е фургонът, в който първите български полярници се подслонявали по време на експедициите, пазещ все още спомена за времена на голям ентусиазъм и смелост. Днес той е включен в списъка на историческите и културни забележителности на Полярния континент.

Снимка 499833

Източник: Българска полярна експедиция

Премиерата на "Танцът на пингвините" е двойна - на 16 октомври от 19 ч. в кино "Модерен театър" в Панагюрище и на 20 октомври от 20 ч. в кино "Влайкова" в София.