За никого не би трябвало да е тайна, че водещите технологични гиганти работят по технология, която ще има ефекти върху пазара и културата, подобни на тези, които имаше въвеждането на iPhone. 

Илон Мъск, Meta, Neuralink и критиките на милиардера към метавселената на Зукърбърг

Мъск се подигра на Meta

Отново минутки за реклама

Разбира се, става дума за метавселената и най-вече за устройствата, чрез които ще можем да участваме в нея, а именно AR/VR очилата, които се очертават като следващото голямо нещо в технологиите.

Марк Зукърбърг и неговата Meta са сред пионерите в тази област, а скорошна публикация на The Verge разкрива, че овладяването на метавселената е кауза, която Зук приема като лична битка. 

Снимка 570583

Източник: GettyImages

Според източници на The Verge Зукърбърг иска AR/VR очилата, които Meta готви, да изместят iPhone от прожекторите и да се превърнат в основен продукт в ерата на метавселената. 

Очевидно планът му е да пусне първите Meta очила на пазара през 2024 г., а през 2026 г. и през 2028 г. да се пуснат и следващи техни поколения. 

Първият модел, чието кодово име е Nazare, ще може да работи без връзка с телефон и ще предлага реалистични графики и цялостно AR преживяване. 

Снимка 570586

Източник: iStock

Идеята е очилата да се носят и извън дома и да имат “социално приемлив” дизайн, а теглото им ще е около 100 грама. 

При следващите версии на очилата е възможно Meta да комбинира джаджата и с устройството на Facebook, което може да чете мисли и да ги пренася в дигитална среда. 

То представлява гривна, която засича мускулните импулси в ръката ни, и ги предава като инструкции към хардуера, като по този начин можем да пишем съобщение или да сърфираме в интернет, без да докосваме екран, мишка или клавиатура. 

Снимка 523585

Източник: Facebook

При втората и третата версия на очилата Meta планира да въведе и възможност за комуникиране с други хора чрез реалистични техни холограми в реално време, както и много, много други екстри, типични за научно-фантастичните светове. 

Планът на Зукърърг е доста смел и на теория има потенциала наистина да въведе революция в мобилните технологии, подобна на тази, която създаде iPhone. 

Снимка 560367

Източник: RendersByIan

Нека не забравяме обаче, че Apple също готви AR/VR технологии от следващо поколение, които имат не по-малък потенциал да грабнат овациите. 

Apple, метавселената и какви са плановете на компанията за виртуалния свят

Ще влезе ли и Apple в метавселената

Apple има съмнения за вселената на Facebook

При всички положения следващите няколко години се очертават доста интересни и едно е ясно - навлизането на метавселената и прилежащите й джаджи ще накарат сегашните смартфони да изглеждат като тамагочита от миналия век.