По време на поход с децата си през 2012 г. американецът Джеф Кършнер решил да качи снимка в Instagram на плуващ в реката боклук, на който се натъкнали случайно.

Постът му предизвикал неочаквани реакции сред приятелите му в мрежата и преди края на приключението Джеф решил да снима и качи с социалната мрежа всички боклуци, на които са попаднали по време на разходката в природата.

Джеф също така бил учител и когато се върнал на работа установил, че децата в класовете му са доста ентусиазирани от инициативата му и на своя собствена глава са решили да повтарят примера му.

Така се родила идеята за приложението Litterati, което Джеф създал първо за iOS, а след това и за Android през 2016 г.

Идеята на Litterati е да създаде глобално общество от хора, които имат желание да спомогнат за изчистването на света от неправилно изхвърлени боклуци.

Снимка 449742

Източник: Litterati

Потребителите на Litterati задружно качват в платформата на приложението снимки, локация и данни за боклуци, които намират и изхвърлят, като към момента има над 150 000 активни потребители.

Целта обаче не е Litterati да служи като своеобразна версия на Pokemon GO за природозащитниците, в която "всеки си мери боклука".

Идеята е доста по-дълбока.

Благодарение на данните, получени от всеки потребител, компютърни алгоритми съставят детайлни доклади за това къде, колко и какъв боклук бива изхвърлян в природата.

Снимка 449741

Източник: Litterati

Това е немалка стъпка в овладяването на замърсяването на околната среда, но идеята на Джеф е още по-мащабна.

Виждайки колко присърце взимат каузата всички потребители, Джеф в момента разработва още по-задълбочена платформа за събиране на информация относно изхвърлянето на боклуци.

Coca-Cola, Nestle, PepsiCo и Mondelеz International - най-големите замърсители с пластмаса в света

Кои са "най-мръсните" компании в света

Срамният списък на "цапащите" компании

В следващите 12 месеца американецът най-вероятно ще представи специална джаджа за заснемане, идентифициране и споделяне на данните, подобна на фитнес гривна, която със сигурност ще приобщи още хиляди любители на природата.