След излизането на ChatGPТ мнозина спекулират, че изкуственият интелект на OpenAI може съвсем скоро да измести Google и да се превърне в предпочитан метод за търсене в интернет. 

OpenAI, ChatGPT-3 Plus и какво ни дава платената версия

Какво ни дава платената версия на ChatGPT

Вълната продължава да расте

От своя страна търсачката на Google никога не се е изправяла пред толкова голяма заплаха, каквато представлява ChatGPT, и може би наистина навлизаме в период на бурни промени и съревнование за бъдещето на интернет. 

Вчера СЕО-то на компанията Сундар Пичай представи чрез блог публикация собствения чатбот на Google, с който хегемонът в интернет ще цели да се противопостави на ChatGPT и да запази позицията. 

Снимка 605499

Източник: Google

Софтуерът на Google се казва Bard и също като ChatGPT представлява обучен езиков модел, като в случая програмата е базирана на фирмената платформа LaMDA (езиков модел за диалогови приложения). 

Според написаното от Пичай Bard може да черпи данни директно от мрежата, докато ChatGPT-3 засега е ограничен с данни до 2021 г., но не и след това. 

СЕО-то определя Bard като “най-значимата технология”, върху която компанията му работи в момента, а целта е чрез него “да се организира световната информация в достъпен и полезен формат”.

Снимка 605500

Източник: Google

Малко по-надолу в съобщението става ясно, че Bard действително ще стане част от търсачката на Google и благодарение на него ще започнем да получаваме много по-задълбочени и точни отговори при търсене. 

Google планира да пусне и различни интерфейси (API-та), чрез които Bard ще може да се интегрира в много бизнеси и външни софтуерни системи. 

OpenAI, ChatGPT и изкуственият интелект, който може да измести Google

Изкуственият интелект, който може да измести Google

Мъск стои зад проекта

Засега Пичай на уточнява кога точно Bard ще стане част от търсачката, но загатва, че става дума за седмици и месеци, а не за години.