Трудно е да си представим интернет без Google, но според някои изчезването на търсачката е въпрос само на няколко години. 

Димитър Караниколов, Imaginary Shamans и серията фотографски портрети, направени от изкуствен интелект

Как се снимат несъществуващи шамани

Серията портрети на Димитър Караниколов

Технологичният свят вече разполага с изкуствен интелект, който би могъл да замести търсачката и да предложи доста по-ефективна и цялостна услуга. 

Става дума за чатбот на име ChatGPT, дело на компанията OpenAI, сред основателите на която е самият Илон Мъск. 

Снимка 598445

Източник: iStock

Чатботът се появи през ноември, но за по-малко от седмица събра над милион потребители. 

ChatGPT може да пише есета, компютърен код, поезия и песни, да измисля декорации за дома ни, да ни предлага печеливши маркетингови стратегии и какво ли още не. 

Потребител в Twitter е изпробвал каква песен би написал чатботът на тема електрически автомобили, а резултатът е стряскащо успешен. 

Преди няколко дни един от инженерите на Gmail сподели, че чатботът може да измести търсачката в рамките на само една-две години, тъй като е способен да дава много по-цялостни и точни отговори от списъка със сайтове, който ни показва Google при търсене.

Ако зададем на Google въпрос за ползите от витамините например, търсачката ще отговори с хиляди линкове към сайтове, които ще трябва да отваряме един по един. 

В такава ситуация чатботът би върнал детайлен текст, който отговаря директно на зададения въпрос. 

Снимка 598443

Източник: iStock

Големият въпрос е дали и как навлизането на подобни системи ще промени възприятията ни за хуманност и човечност. 

Колкото и да е гениален, ChatGPT няма концепция за морал и етика, което му позволява да създава произведения с теми и идеи, несъответстващи на човешките ценности. 

Както казахме, чатботът може да пише компютърен код, но това означава, че той би могъл да произвежда и опасни програми и вируси. 

Снимка 598441

Източник: iStock

ChatGPT също така няма задръжки задръжки относно създаването на расистко или сексистко съдържание. 

Нещо повече - изкуственият интелект е толкова добър в това да е убедителен, че би могъл да ни представи напълно невярна информация така, че да я приемем за истина. 

Мрачните прогнози и притеснения на Илон Мъск за развитието на изкуствения интелект изглежда все пак имат доза истина в тях. 

Алпер Йесилтас, принцеса Даяна и портретът ѝ, създаден с изкуствен интелект

Как щеше да изглежда принцеса Даяна днес, ако беше жива

Произведение на изкуството или подигравка

А на нас ни остава просто да изчакаме бъдещето и да пожелаем успех на платформи като Google, които може би скоро ще са просто история.