Наскоро Apple обяви впечатляващи финансови резултати за първите три месеца от 2022 г., но СЕО-то Тим Кук загатна, че следващата четвърт на годината може да бъде белязана от спад в приходите до осем милиарда долара. 

Apple, рекордните продажби в началото на 2022 г. и с какво компютрите на компанията изпревариха конкуренцията

С какво компютрите на Apple изпреварват конкуренцията през 2022 г.

Компанията с рекордни резултати за първото тримесечие

Само няколко дни по-късно Крис Касо, директор в инвестиционната банка Raymon James, заяви, че задаващите се по-трудни месеци е много вероятно да доведат и до покачване в цените на тазгодишните модели iPhone извън САЩ.

Причините за това са много: растящата инфлация, загубите на продажби в Русия и Украйна, продължаващият недостиг на компоненти, COVID локдауните в Китай и покачващата се сила на долара спрямо останалите валути. 

Снимка 540781

Източник: GettyImages

Според Касо по-високите цени на iPhone ще доведат и до спад в продажбите, като той очаква и спад в приходите от абонаментни услуги, които са значителен източник на капитал за Apple през последните години.

Въпреки това банкерът отчита, че е възможно ситуацията да бъде донякъде овладяна, ако Китай разхлаби локдауните в Шанхай и Шенжен, но това е повече спекулация, отколкото обосновано очакване. 

IDC, продажбите на смартфони и колко по-висока е средната цена на iPhone спрямо тази на Android

Колко по-скъп е iPhone от Android

Apple прибира огромен процент от общите продажби

Засега не се коментира с колко точно по-скъпи ще са тазгодишните модели от предстоящата серия iPhone 14.