За никого не е тайна, че iPhone, независимо в коя негова вариация, е по-скъп от повечето масови модели с Android. 

Apple, iOS, Android и коя система има повече вируси

Защо Android има от 14 до 47 пъти повече вируси от iOS

Скоро iOS може да не е толкова защитена

Докато в сегмента на Android има предлагане на модели с цени, вариращи от 100 до над 1100 долара, телефоните на Apple традиционно обитават само високия ценови сегмент със съвсем малки изключения от рода на iPhone SE. 

Това води до сериозен дисбаланс в приходите от продажби на телефони и носи на Apple цели 43% oт всички печалби от продажби на смартфони в световен план. 

Снимка 554454

Източник: iStock

Тази статистика е още по-шокираща, като вземем предвид, че компанията държи едва около 17% от глобалния пазар, а производителите на телефони с Android бълват много повече и различни модели, отколкото Apple. 

По последни данни на IDC средната продажна цена на модел на Apple е 950 долара, докато тази на телефон с Android e само 265 долара. 

Снимка 542163

Източник: iStock

Същият доклад на агенцията за проучвания сочи, че общите продажби на телефони са продължили да растат и през настоящата година с коефициент от 5.3%. 

Тим Кук и как да изберем между Android и iOS телефон

Кога да изберем Android и кога - iOS, според Тим Кук

Въпрос на свободен избор

Според IDC продажбите догодина ще се забавят до около 3-3.4%, като се очаква и средната продажба цена също да падне - и при Apple, и при останалите производители.