Тази седмица Apple публикува рекордни резултати за първото тримесечие на 2022 г., които разкриват пореден връх при продажбите на iPhone, но и изключително висок интерес към компютрите на компанията. 

Apple Mac Studio, M1 Ultra, Apple Studio Display и всичко за новия компютър на Apple

Компютърът с най-мощния процесор на Apple досега

Без конкуренция

97.3 милиарда долара е размерът на приходите на Apple за последните три месеца, като малко над 50 от тях са дошли от продажби на iPhone, а 10 милиарда - от продажби на Mac. 

Това е второто най-силно тримесечие за компютрите на компанията в историята ѝ, което е още по-впечатляващо на фона на затруднени доставки, недостиг на компоненти и икономическа несигурност.

Dell и Apple всъщност са единствените компании, които са отбелязали ръст в продажбите на компютри от началото на 2022 г. с респективно един и осем процента, сочат данни на Counterpoint Research.

Снимка 565512

Източник: iStock

За Apple това е ръст от цели 15% спрямо същия период миналата година, докато глобалните продажби на компютри са спаднали с 4.3%.

В същото време някои от най-големите производители, като Lenovo и HP например, регистрират спад в продажбите си съответно с 10% и 16%.

От Counterpoint твърдят, че затрудненият пазар се дължи на конфликта в Украйна, покачващата се инфлация и възвръщането на локдауните в Китай и други части на света. 

Снимка 566340

Източник: Apple

Комбинацията от трите е довела до още по-ограничени количества и доставки на компоненти, както и до по-ниска покупателна способност сред потребителите. 

Apple обаче изглежда значително по-слабо засегната към момента, но според Тим Кук компанията му също може да отбележи спадове през следващото тримесечие и загуби до осем милиарда долара. 

Според Counterpoint новите фирмерни М1 чипове в компютрите на Аpple са изиграли основна роля в избора на потребителите, но и са осигурили на компанията известна независимост от случващото се на пазара в световен план. 

Снимка 550654

Източник: Apple

Възходът на Аpple в компютърния сегмент съвпада и с период, в който по думите на СЕО-то Тим Кук значителен брой потребители са изоставили Android, за да преминат към iPhone. 

Apple, iPhone и как компанията бе осъдена заради премахването на зарядното от комплекта на iPhone

Осъдиха Apple заради липсата на зарядно в кутията на iPhone

Наложена е и глоба

Съдейки по обявените данни изглежда, че подобна тенденция се наблюдава и при компютрите.