Amazon Sidewalk - новата услуга за споделяне на интернет сигнал между различни устройства на компанията, ще бъде активна от днес, 8 юни, за милиони потребители в САЩ. 

Sidewalk представлява своеобразна мрежа между разположени в близост устройства на Amazon, като Echo Dot и Ring звънец например, чрез която едно устройство може да предава интернет сигнал към друго. 

В превод това означава, че ако интернетът на съседа, който има Ring звънец, спре, нашият Echo говорител ще му осигури интернет сигнал, така че съседът ще може да провери кой звъни на вратата му.  

Снимка 533757

Източник: iStock

Ако пък спре нашият интернет и не можем да контролираме осветлението у дома, което управляваме чрез Alexa, сигналът на съседа ще ни “спаси”. 

Всяко устройство се свързва с друго такова, което се намира в обсега му, а то от своя страна се свързва с други устройства в неговия обсег, създавайки една доста мащабна мрежа.

Услугата ще е активна по подразбиране от днес и обхваща почти всички устройства с Amazon Alexa, Echo устройствата, камерите и звънците Ring, както и тракерите Tile. 

Снимка 533758

Източник: Amazon

От Amazon твърдят, че целта на Sidewalk e да осигури по-качествено преживяване на потребителите на компанията, като ни успокояват, че всички наши данни ще бъдат криптирани по възможно най-добрия начин. 

Amazon обаче не е сред компаниите, на които можем да разчитаме твърде много, когато говорим за защита на данни и поверителност, както знаем от многобройните гафове с продуктите Ring. 

При желание потребителите могат да деактивират Sidewalk през настройките на Alexa, a максималният трафик, който даден потребител ще отдава на други, е 500MB на месец.   

Amazon Alexa и за какво ползваме виртуалния асистент по време на пандемията

С какво ни помага Alexa по време на пандемията

Виртуален приятел в нужда се познава

За момента услугата ще е активна само за САЩ, като от компанията не разкриват кога можем да я очакваме в Европа.