Докато телекомуникационните компании по цял свят инвестират милиарди в оборудване за предстоящия "5G скок", много учени, експерти в индустрията и обикновени потребители изразяват притесненията си спрямо ефектите, които технологията може да има върху здравето ни.

Истината е, че съществуват твърде малко легитимни научни доказателства за вредите, които 5G вълните могат да нанесат, както пишат от jrseco.com.

Почти всички проучвания в сферата са спонсорирани и проведени под контрола на големи телекомуникационни дружества и синдикати, като резултатите винаги са били в полза на технологията. 

В същото време обаче в мрежата можем да намерим дузина убедителни отворени писма от независими лекари и учени, които са категорични, че 5G сигналът представлява сериозен риск за здравето ни.

Основните притеснения са две.

Снимка 415716

Източник: iStock

Вълните, посредством които работи 5G технологията, са с неимоверно по-високи честоти от тези, които се използват в 4G мрежата. Докато 4G сигналът идва във вълни от 300 мегахерца до 3 гигахерца, 5G сигналът разчита на вълни от 30 до 300 гигахерца.

Как 5G интернетът ще промени живота

Как 5G интернетът ще промени живота

Следващото "голямо нещо" в технологиите

Второто притеснение е, че тези вълни имат много по-малък обсег от 4G вълните и могат да бъдат блокирани от сгради, валежи и дори собствените ни тела. Това налага поставянето на невиждан до момента брой антени навсякъде в градовете, като според някои изчисления 5G антените ще са до 200 пъти повече от настоящите такива.

Снимка 415715

Източник: iStock

При всички положения най-големият риск се крие в това, че съществуват твърде малко убедителни и правдоподобни изследвания по въпроса. Развитието на технологията не се направлява от правилните съображения, а най-вече от желание за икономически растеж и това може да се окаже голям проблем в близкото бъдеще.

Тръмп иска пълен контрол над 5G мрежата в САЩ

Тръмп иска пълен контрол над 5G мрежата в САЩ

Какво се крие зад тази му идея