Ако с 2G безжичен интернет можехме да отоворим имейл от телефона си, то с 3G вече спокойно можехме да гледаме видеа, а с 4G - да сваляме и доста големи файлове. Какво обаче ще ни донесе 5G?

Ултра бърз интернет

5G технологията ще предложи скорости до 100 пъти по-бързи от тези, на които 4G мрежите са способни. Това означава, че ще теглите данни с до 10Gbps.

Кога

Очаква се 5G да стане международен стандарт за безжична връзка на много места по света до края на 2020 г. За момента няма устройства на пазара, които да приемат 5G сигнал, но най-големите производители на чипове по света усилено работят по въпроса.

Снимка 317073

Източник: iStock

Интернет на нещата (IoT) 

Експерти твърдят, че 5G ще даде форум за реалното навлизане на "интернет на нещата" и масовото му използване в ежедневието ни. Благодарение на ултра бързия трансфер на данни, "умните" предмети ще могат да комуникират много по-ефективно един с друг, и в много по-голяма мрежа.

Снимка 317074

Източник: iStock

Автономен транспорт

Едно от направленията, в които 5G наистина ще направи разлика, е транспортната индустрия. Очаква се да се автономният транспорт да набере скорост и да стане популярен на много места, тъй като колите без шофьор ще могат да комуникират с други такива, както и с други транспортни сензори ("умни" светофари, например), без никакво забавяне.

Снимка 317072

Източник: iStock

Нова ера в телевизията 

Скоростта на 5G връзката ще позволи на виртуалната и аугментираната реалност да променят начина, по който подхождаме и възприемаме медиите. Ще е възможно например да гледате футболни мачове все едно сте на терена, ползвайки VR очила - нещо, което предполага огромен трансфер на данни и минимално забавяне.