Още през 2018 г. президентът Доналд Тръмп бе предявил амбиции към 5G мрежата в САЩ, когато предложи правителството да предостави цялото ново оборудване, необходимо за поддръжката на 5G интернет.

Тогава желанието му бе посрещнато с бурни несъгласия от много звена, но по всичко личи, че президентът не се е отказал от целта си.

Politico пише, че наскоро Доналд Тръмп е съобщил, че възнамерява да предложи правителствен контрол над 5G мрежата като част от манифестото си за изборите догодина.

Идеята е, че подобна инициатива би осигурила необходимата инфраструктура за супер бърз интернет в отдалечени и откъснати селски региони, където към момента почти няма достъп до мрежата.

Как 5G интернетът ще промени живота

Как 5G интернетът ще промени живота

Следващото "голямо нещо" в технологиите

Отбелязва се също, че подобна правителствена инициатива би намалила разходите и осезаемо би увеличила достъпа до интернет за цялата страна.

Newsweek и Polictico oбаче съобщават, че идеята на Тръмп е съвсем друга. Крайната цел на президента е да противодейства на доминирането на Китай в сферата на 5G технологиите.

Както добре знаем, китайското правителство има огромен контрол над развитието и ползването на каквито и да е интернет услуги на територията на азиатската страна, и съответно има свобода да ползва мрежата, както прецени за добре.

Не виждаме как подобен план би могъл да се осъществи в САЩ, където инфраструктурата е разпределена между огромни компании за десетки милиарди долари.

Huawei Mate X, Samsung Galaxy Fold и какво ни предлага вторият сгъваем 5G телефон

Huawei показа конкурента на Samsung Galaxy Fold

Вече имаме съревнование и при сгъваемите телефони