В малки количества натуралният шоколад може да доведе до понижаване на холестерола, твърдят учени от илинойския университет.
Специалистите са отчели понижение на артериално налягане при консумация на натурален шоколад. Смята се, че ефектът върху холестерола се дължи на растителните стероли, съдържащи се в шоколадовите блокчета, а този върху налягането - на флавоноидите.
Научният Консултатитвен Съвет Марс, с председател проф. Джон Ердман, е инвестирал няколко милиона долара за изследване биологичния ефект на флавоноидите в какаото и разучаване подхода за запазването му по време на рафинизацията.
В продължение на месец участниците в експериментта са консумирали два вида продукт - единият съдържащ стероли, а другият -не. Учените са измерили холестерола, кръвното налягане, телесната маса и други рискови за сърдечно съдовата система фактори, при което са наблюдавани споменатите резултати.