Зимният сезон е в разгара си и ако сме фенове на зимните спортове, вероятно вече поне веднъж сме посетили някоя писта. Ските и сноубордът са забавни, както и доста добра тренировка за цялото тяло. Но могат да доведат и до сериозни травми, ако не вземаме това свое хоби насериозно.

Ако планираме по-дълга ски ваканция, то тогава трябва да обърнем повече внимание на физическото си състояние. Натоварването при цял ден на пистата е голямо, а последствията може да не ни харесат. Ето няколко съвета как да се подготвим правилно, за да си изкараме страхотно.

Най-голямата част от травмите при зимните спортове са предизвикани от падания. А най-уязвима се оказва колянната става, която е засегната в 30% от неприятни инциденти на пистата.

Силата и кондицията са от съществено значение, не по-малко от цялостната ни физическа подготовка, защото голяма част от нараняванията се причиняват и в следствие на умора. Затова е добре подготовката за зимния сезон и ски преживяванията да започнем около шест седмици по-рано. Въпреки че това вече не е възможно, по-добре късно, отколкото никога.

Снимка 399022

Източник: iStock

Баланс

Той е от съществено значение за нашето разбирателство със ските и сноуборда и за способността да стоим изправени, докато сме в движение. Подходящо упражнение за баланс е да стоим на един крак и да подскачаме в кръг по посока на часовниковата стрелка.

Странични скокове

Това упражнение ще ни помогне за успешното приземяване при скокове на пистата. Изместването на центъра на тежестта изисква тренировки, както и приклекналата поза със свити колене, в която трябва да се приземяваме.

Важното при страничните скокове е гърбът ни да е изправен, а тежестта да се разпределя равномерно върху двата крака, за да не се получават травми.

Приклякване с усукване

Това е упражнение за квадрицепс, което също подобрява движенията на тялото. Приклякваме напред с единия крак и усукваме торса назад първо на едната, после на другата страна. Така едната част от тялото ни е неподвижна, докато другата е в движение, пише Independent.

Снимка 399020

Източник: iStock

Разтягане на трицепса

Този мускул ни е важен, за да може да накланяме тялото си напред и същевременно да запазим тежестта върху краката и ските или сноуборда. Редовните тренировки за трицепс ни гарантират, че няма да ни предаде във важен момент и след него да лекуваме контузия.

Кардио

Зимните спортове са натоварване не само за цялата мускулатура, но и за сърцето. Все пак, самото то също е мускул и изисква тренировки, с които да свикнем на интензивното напрежение. Колело, пътека или сутрешен крос са подходящи варианти.

Снимка 399024

Източник: iStock

Когато вече сме на пистата

Инцидентите и травмите се случват по-често в по-студените дни. Затова трябва да сме добре облечени и правилно екипирани. Консумацията на алкохолни напитки път се отразява зле на концентрацията и баланса дори на следващата сутрин. Редовните почивки през деня са задължителни, защото умората може да ни изиграе лоша шега.

Неочакваните ползи от зимните спортове

Неочакваните ползи от зимните спортове

Да заменим фитнеса

Каските не са за подценява и трябва да бъдат неизменна част от екипировката. Всяка друга част от нея трябва да бъде поставена правилно и да ни е по мярка, за да се избегнат нелепи ситуации.