Възхитително е да наблюдаваш развитието на растение от малка семка до разлистен и самостоятелен организъм.

Масово обаче възприемаме растенията, особено тези у дома, като статични, бавно-растящи и дори скучни - не изглежда като да мърдат и да правят друго освен просто да се съсухрят, когато забравим да ги полеем.

Наскоро ни попадна таймлапс видео от тайния живот на две стайни растения за период от едно денонощие. От нея става ясно, че те не само мърдат, но доста наподобяват нас самите.

Във видеото виждаме добре поддържан оксалис и свежа маранта, които се събуждат, раздвижват се, изглежда като да се забавляват и да комуникират, и след това пак заспиват.

Това поне е нашата интерпретация от клипа на House Plant Journal.

Известно е, че растенията могат да общуват чрез обмяна на микро-вещества. Могат да си предават конкретни съобщения за заплаха, промяна в температурата, липса на вода и т.н.

Тайната е, че просто движението и съществуването им се случва много бавно, незабележимо за гладното ни за движения и стимулация око.

Растенията си “говорят”

Растенията си “говорят”

И дори разбират, когато ги пипаме

Предполагаме, че разговорите на Ентите от "Властелинът на пръстените" ("живи" дървета, говорещи адски бавно) биха изглеждали като тези две цветя в Instagram, ако запишем разговорите им в таймлапс видео.