През 1980 г. за първи път бе предложена теорията, че растенията имат методи за комуникация помежду си и си изпращат сигнали, когато някое растение на близо е убито или отсечено.

За мнозина това звучи като извадка от научнофантастичен сценарий, но тази седмица шведски учени успяха да докажат, че растенията действително притежават способността да си "говорят".

След дълги експерименти и наблюдения, екипът е установил, че корените на растенията изпращат специални химикали, които корените на други растения "разчитат".

Снимка 354534

Източник: iStock

В конкретния случай, за който съобщава Guardian, дърветата са могли да предупредят други, че наблизо се засаждат други растения, които могат да отнемат от ресурсите им. Така първите получили "съобщение" от химикали, което ги стимулирало да развиват повече листа или повече корени - в зависимост от нуждите.

Освен чрез химикали в почвата, растенията "разбират" и от механична комуникация. Така например учените са успели да променят начина, който дадено дърво развива короната си, като галели определени листа и клони с мека четка в продължение на няколко седмици.

Как дърветата комуникират помежду си

Как дърветата комуникират помежду си

Да, и те го правят

Същото проучване затвърждава и предходна теория, според която растенията могат да си дават предупреждения при нашествие на гъби, вредители и вируси, като по този начин им дават сигнал да започнат да активират нужните защитни механизми.