Горите са белите дробове на планетата, затова и дърветата са нашето спасение от замърсения въздух. Знаем го много добре, но какво от това?! Атмосферата на планетата става все по-неблагоприятна за живот и скоро няма да може да се направи нищо по въпроса.

В последно време станаха актуални кампаниите за засаждане на нови дръвчета. Идеята е страхотна, не може да се отрече. Но дали не е кауза пердута?

Снимка 386264

Източник: iStock

Според последни изследвания, на Земята няма достатъчно свободна площ, на която да засадим достатъчно дървета, способни да уловят и преработят въглеродния диоксид в атмосферата. Всяка година той се равнява на 30-40 милиарда тона - все продукт на човешка дейност.

Снимка 386258

Източник: iStock

А това значи, че няма как да противодействаме на глобалното затопляне, което е все по-явно, както и ефектите от него. Проблемът единствено ще се задълбочава, правейки съществуването ни на Земята все по-трудно и невъзможно.

Един неочакван ефект на мръсния въздух

Един неочакван ефект на мръсния въздух

Страдат не само дробовете, но и умът

И докато някои хора с акъл и възможности търсят спасението на друга планета, то тези, на които ни се ще да останем на нашата си, ще ни се наложи да стигнем до друго решение на глобалния проблем с въглеродния диоксид. Защото дърветата са само привидна алтернатива, на която учените вече не възлагат надежди, че ще постигне желания резултат, пише Business Insider.