Хали Бейли едва ли предполагала, че личността й ще предизвика толкова полемики. Disney също едва ли са подозирали, че поредната им екранизация на детска история може да се стори "скандална" на толкова много хора. Причината? Хали Бейли е чернокожа и е избрана да играе малката русалка Ариел в кино адаптация на приказката на Андерсен.

Онлайн пространството беше залято от коментари, че 19-годишната певица от дуото Chloe x Halle не е подходяща за ролята. Но точно тези няколко неща от предното изречения я правят подходяща - тя е на идеалната възраст за героинята на Андерсен и освен това е певица. Ариел успява да очарова принца именно с пеенето си.

Разбира се, проблемът за много представители на бялата раса е фактът, че Хали е чернокожа, пък Андерсен бил датчанин - следователно нямало как Ариел да бъде чернокожа. Някои дори решават да изпозват "научни" аргументи в своя полза: "Русалките живеят в океана. Щом са под водата, имат малък досег до слънчева светлина. Малко слънчева светлина = малко меланин. Малко меланин = светла кожа", беше написано в публикация в Twitter.

Снимка 433488

Източник: iStock

Подобно на хората обаче, много морски обитатели се "предпазват" от ултравиолетовите лъчи с помощта на меланина и тъмния цвят на кожата си - нека се сетим за китовете, орките или пък октоподите.

Ако изоставим науката и се обърнем към митологията ще видим, че в много райони на земята хората от векове са вярвали в русалките. В западна Африка морското божество се нарича Ориша и представлява чернокожа полужена, полуриба. Подобно същество има в индийския фолклор - Нага Каниа, както и в тайландския - Суванамача. Както се досещаме, те съвсем не са със снежнобяла кожа.

Всъщност най-важното от цялата история е, че говорим за русалка - митично несъществуващо в реалния живот същество. В следващата адаптация на приказката на Андерсен може да бъде изиграно и от Рами Малек. Иначе поздравления за Хали Бейли.