Докато медийните портали са главно ангажирани с туитове на президента Тръмп, новини около сестрите Кардашиян и джендър премеждия, най-влиятелната държава в света минава през една от най-тежките си кризи от години насам. И почти никой не говори за това.

След повече от десетилетие на сражения и мисии в Близкия изток, десетки хиляди военнослужещи се завръщат на родна територия, носещи върху себе си неизлечимите белези на войната. Някои са загубили крайници, други ще останат с адски болки до живот, а трети - с раздробена психика.

Това е и причината от 1999 г. насам предписваните по медицинска пътека опиати в САЩ са се увеличили повече от шест пъти, като в това число влизат синтетични лекарства, които са до 100 пъти по-силни от морфин и 50 пъти от хероин.

Снимка 345661

Източник: iStock

Всеки ден в Америка умират средно по 120 души от свръхдоза с някое от тези лекарства, най-популярното от които е фентанилът - мощен синтетичен еквивалент на хероина.

Проблемът отдавна е придобил размерите на епидемия, като в някои част на Калифорния и Ню Йорк не е необичайно да се видят цели групи от зависими от опиати хора по кварталните улици. Много от тези хора нямат дом, не разполагат с постоянен доход и нямат почти никакво лекарско наблюдение.

Снимка 345660

Източник: iStock

Само за 2015 г. държавата е изхарчила повече от 500 милиарда долара за борба с пристрастяването към опиати, но усилията не дават измерим отзвук. През последните седем години смъртните случаи от свръхдоза са се увеличавали със средно по 22% на година, като всички регистрирани инциденти за 2016 г. са над 64 000.

Към момента в САЩ има близо един милион зависими към легални опиати, огромна част от които са военни ветерани, лишени от каквато и да е подкрепа в борбата си със зависимостта. Правителството все още няма ефективен и едногласен план как и кога кризата би могла да бъде преодоляна.