Околната среда е под все по-голяма заплаха, а основните виновници сме ние. Оказва се обаче, че по-опасно от това да замърсяваме с коли и печки на дърва, е да консумираме месо и млечни продукти.

Отглеждането на животни с цел произвеждане на тези хранителни продукти оказва сериозен негативен ефект върху природата. Това сочат данните от последно мащабно проучване по темата.

Според тях, чрез месото и млечните продукти си набавяме едва 18% от калориите и 38% процента от протеините. Но това е за сметка на огромни пасища и вредни емисии, изхвърлени във въздуха.

Снимка 382894

Източник: iStock

Според учените, площта на фермите и земите, които се използват за отглеждане на добитък, може да се намали с цели 75%, ако спрем дс консумираме месо и млечни продукти. А това е наистина огромна територия - колкото Европейския съюз, САЩ, Китай и Австралия взети заедно.

На тези площи могат да се засадят устойчиви култури, които много по-лесно и безвредно за природата ще се справят с изхранването на населението на земята.

Снимка 382893

Източник: iStock

В този ред на мисли, да станем вегани или поне вегетарианци е най-доброто, което можем да направим за околната среда. Според учени от Оксфорд, това е много по-рационално решението, отколкото да се откажем от личния си автомобил например.

Още по-притеснително ни звучи фактът, че 83% от бозайниците на планетата са хора и добитък, а процентът на дивите животни все повече намалява. Затова са необходими спешни мерки, за да се редуцира отрицателния ефект върху природата, пише Guardian.

Свят с до 50% по-малко месо през 2050 г.

Свят с до 50% по-малко месо през 2050 г.

Какво означава това за нас и за планетата

Като за начало, учените предлагат информативни етикети върху местните и млечните продукти. Но перспективата те да спрат да се консумират и продават ни изглежда по-скоро нереалистична. Затова и се работи по посока алтернативни начини за производството им.