Околната среда е под все по-голяма заплаха, а основните виновници сме ние. Оказва се обаче, че по-опасно от това да замърсяваме с коли и печки на дърва, е да консумираме месо и млечни продукти.
Отглеждането на животни с цел произвеждане на тези хранителни продукти оказва сериозен негативен ефект върху природата. Това сочат данните от последно мащабно проучване по темата.
Според тях, чрез месото и млечните продукти си набавяме едва 18% от калориите и 38% процента от протеините. Но това е за сметка на огромни пасища и вредни емисии, изхвърлени във въздуха.
Източник: iStock
Според учените, площта на фермите и земите, които се използват за отглеждане на добитък, може да се намали с цели 75%, ако спрем дс консумираме месо и млечни продукти. А това е наистина огромна територия - колкото Европейския съюз, САЩ, Китай и Австралия взети заедно.
На тези площи могат да се засадят устойчиви култури, които много по-лесно и безвредно за природата ще се справят с изхранването на населението на земята.
Източник: iStock
В този ред на мисли, да станем вегани или поне вегетарианци е най-доброто, което можем да направим за околната среда. Според учени от Оксфорд, това е много по-рационално решението, отколкото да се откажем от личния си автомобил например.
Още по-притеснително ни звучи фактът, че 83% от бозайниците на планетата са хора и добитък, а процентът на дивите животни все повече намалява. Затова са необходими спешни мерки, за да се редуцира отрицателния ефект върху природата, пише Guardian.
Като за начало, учените предлагат информативни етикети върху местните и млечните продукти. Но перспективата те да спрат да се консумират и продават ни изглежда по-скоро нереалистична. Затова и се работи по посока алтернативни начини за производството им.