Навиците са онези действия, за които не впрягаме особено мозъка си, а ги вършим по инерция. Просто защото така сме свикнали. Ако някои са определено добри, други привички безспорно спадат в онази графа, с която не се гордеем особено. А какво можем да направим по въпроса?

Както можем да си изградим определен полезен навик за определен период от време (според учените, за 21 дни), така можем и да се избавим от някой вреден. За това, разбира се, отново ни трябва време. Но и подходящите техники.

Стресът

Именно той е основният виновник да посягаме към алкохола, цигарите и сладките храни. А консумацията им безспорно спада към вредните навици. За да отрежем пътя към тях, трябва да намерим правилната техника за справяне със стреса.

Когато пушим или пием, в мозъка ни се освобождава допамин. Така се чувстваме възнаградени, сякаш сме получили нещо, което заслужаваме. Тези усещания ни карат да посягаме отново и отново към вредния продукт и това да ни харесва.

Снимка 376679

Източник: iStock

Не че имаме физическата необходимост, просто когато сме под стрес, имаме нужда от тази доза допамин, която те ни осигуряват. А ако си набавяме достатъчно сън, отделяме време да бъдем насаме със себе си, спортуваме и медитираме, тази нужда ще намалее значително.

Знаците

Смята се, че навикът има три компонента - знак, рутина и награда. Знакът се свързва с контекста, в който възниква нуждата ни от определен вреден навик. Когато сме на работа например, оползотворяваме почивките, за да изпушим една цигара.

Когато знаем какво ни подтиква към определено действие ни е по-лесно да го избегнем. Ако не си знаем границата, когато посегнем към алкохола, по-добре да не ходим в любимия бар, когато има намаление на коктейлите.

Когато променим коренно ежедневието си, това също може да е предпоставка за скъсване с вредните навици. Ако сменим работата е вероятно да попаднем на колеги, които не пушат.

Така със сигурност и нашето желание да го правим в почивките ще се намали драстично. Просто променяме контекста, в който се реализира вредният навик.

Снимка 266986

Източник: iStock

Вреден за полезен

Да заменим един лош с един добър навик не е като да си купим нещо ново от магазина, с което за сменим друго, вече овехтяло. Необходимо е повече време и усилия. Но те определено си заслужават.

Трудно е да си забраним да правим нещо. Колкото повече си повтаряме, че не бива да пушим, толкова повече ще ни се пуши. А и ние сме същества, ориентирани към действията. Затова е по-лесно да си наложим да правим друго, с което да запълваме времето и да ангажираме вниманието си.

5 навика, които удължават живота

5 навика, които удължават живота

Как да живеем по-дълго

Вместо да си казваме, че няма да запалим цигара в обедната почивка, трябва да си наложим да дъвчем дъвка след обяд с колегите. Или да се научим вечер, когато се приберем у дома, да си сипваме не чаша вино, а чаша вода с лимон. Така създаваме нов навик, който постепенно измества досегашния, пише Time.