От няколко дни уеб порталите по цял свят са заети да предсказват къде и как ще падне китайската космическа станция "Тянгонг-1", като някои предричат доста апокалиптични сценарии.

Въпреки че реално не съществува акуратна прогноза, някои особености от полета на станцията към нашата планета са ясни, благодарение на най-различни научни изчисления.

Според Европейската космическа агенция, "Тянгонг-1" е възможно да падне по някое време между 30 март и 6 април, като някои независими изследвания спекулират, че е възможно това да се случи три дни по-рано или по-късно от официално обявените дати.

Но това не бива да ни притеснява ни най-малко, защото локацията на падането е още по-неизвестна, като потенциалната зона на сблъсък обхваща всички континенти без Антарктида, както се вижда на снимката долу.

Снимка 346908

Източник: ESA

Шансът да попаднем на пътя на падащата станция е около 1 000 000 по-малък от шансовете ни за печалба от лотарията. В историята има само един регистриран случай на човек, ударен от падащи от космоса отломки, но инцидентът се е разминал без сериозни наранявания, така че няма реална нужда от паника.

Но - и това е голямо "НО", не е ясно каква ще бъде големината на падащите от "Тянгонг-1" парчета, когато стигнат до Земята, тъй като не може да бъде изчислено колко от тях ще изгорят при влизането си в атмосферата. Съществува теоретичната възможност някои части да са толкова големи, че да оставят кратер от няколко метра.