Зимата е неприятна и трудна за преживяване не само за нас, хората. Животните също изпитват различни затруднения, които зависят най-вече от това при какви условия пребивават. За уличните няма нужда да коментираме, но замисляме ли се дали правим необходимото за нашите домашни любимци през зимата?

Леглото

Котките и кучетата е добре да имат свое местенце у дома през цялата година. Но когато навън е зима, а вкъщи не може да се каже, че е голяма жега, не бива да забравяме да сложим едно допълнително одеяло или нещо друго дебело, за да не й е студено на животинката, докато спи.

Храната

Яденето и водата на домашните любимци трябва да бъдат със стайна температура. Студената вода никога не е добра идея, а гранулите и консервите е добре да редуваме с домашно приготвена храна, с която да стоплим коремчето на домашния любимец.

Снимка 393291

Източник: iStock

През зимата и ние, и животните се нуждаем от повече калории. Те са горивото, с което поддържаме телесната температура. Затова е важно менюто на кучетата и котките да е по-разнообразно и хранително.

Но ако домашният ни любимец е всичко друго, но не и активен, трябва да внимаваме да не го прехраним.

Облеклото

Да, до преди няколко години кучешките дрехи бяха по-скоро екзотика, но постепенно започнахме да ги приемаме като необходимост. Особено за дребните породи и особени през студените месеци. Важното е да не залагаме на първо място на визията, а на материята и това колко ще топли кучето.

Снимка 393292

Източник: iStock

Лапите

Ежедневни разходки на ниски температури, сняг, киша и по улици, обработени с химикали. Тези условия се отразяват отрицателно на кучетата. Затова е важно редовно да проверяваме лапите им и ако забележим някаква промяна, да се консултираме с ветеринар.

А можем и да нанасяме специални кремове за лапи, които защитават и хидратират. Също така е добре, ако кучето ни е от дългокосместа порода, да подстрижем козината около възглавничките на лапите, за да не се сплъстява от снега и леда.

Козината

При животните, които живеят навън целогодишно, се забелязва сгъстяване на козината в студените месеци. Това е естествена защитна реакция срещу студа. Но при домашните любимци тя не е толкова силно изразена, защото през повечето време са на топло.

А какво можем да направим, за да подпомогнем процеса - да даваме на кучето подходящи витамини и да прекарваме повече време навън.

Снимка 393288

Източник: iStock

Прегледите

Ако домашният ни любимец страда от артрит, кожни или сърдечни проблеми, тези състояния могат да се влошат през студените месеци. Затова е добре поне веднъж през зимата да посетим ветеринар, който да провери дали всичко е наред и да ни даде насоки за правилните грижи.

Пътуванията

Ако кучето ни прекарва 23 от 24 часа на закрито, а планираме екскурзия с много разходки, трябва постепенно да го климатизираме, увеличавайки времето навън, за да свикне то с ниските температури. И не бива да си правим експерименти, защото кучетата също могат да измръзнат и последствията не са никак приятни.

Как правилно и безопасно да даваме кокали на кучето си

Как правилно и безопасно да даваме кокали на кучето си

Повечето са подходящи, стига да се спази едно основно правило

Слънцето

За домашните любимци е от съществено значение да имат пряк достъп до слънчева светлина. Това важи с пълна сила най-вече през студените месеци. Когато по обед изгрее слънце, а ние нямаме възможност да изведем кучето на разходка точно тогава, трябва да му подсигурим уютно място, от което да се радва на слънчевите лъчи. Същото важи и за котките, подчертава Pet MD.