Понякога се случва да си налеем чаша вода от чешмата и тя да се окаже с белезникав цвят. Някои хора биха я определили като мътна. Цветът изчезва много бързо, като това се случва от дъното към повърхността.

Водата, напълняването и има ли връзка между двете

Трябва ли да пием вода, докато се храним

Какво твърдят някои проучвания

Широко разпространено, но неправилно е схващането, че белезникавият цвят на чешмяната вода се дължи на повишено количество хлор в нея. Причините за това явление са изцяло физични и не представляват никаква опасност за здравето ни.

Цветът се дължи на множество миниатюрни балончета въздух, които понякога дори придават газиран вид на водата. Това е заради повишено налягане на водата в тръбите. Водата се избистря, когато балончетата се издигнат и слеят с въздуха на повърхността.

Снимка 435928

Източник: iStock

Всички знаем, че водата в тръбите е под налягане, за да достига до домовете ни, а при повишено налягане в нея се разтваря повече въздух. Щом попадне в чашата, налягането намалява и разтвореният въздух напуска водата под формата на мехурчета.

Колко често се сменя водата в басейните

Колко често се сменя водата в басейните

И кога не са безопасни

Температурата също има значение. Тъй като разтворимостта на въздуха във водата се повишава при по-ниски температури, когато навън е много студено водата задържа още повече въздух. И в този случай ефектът се засилва допълнително от високото налягане в тръбите. И така - високото налягане и ниските температури водят до още повече мехурчета в чашата.