Напредъкът в технологиите означава, че астрономическите снимки стават все по-красиви, тъй като повече от нощното небе се вижда от обектива на камерата.

Поради тази причина преди десетилетие беше създаден и конкурсът "Астрономически фотограф на годината". Това е най-големият международен конкурс от този вид, който като по традиция през годините, вече обяви своите победители и за 2018 г. Снимките от конкурса ще бъдат представени като изложба в National Maritime Museum в Лондон между 24 октомври 2018 г. и 5 май 2019 г.

В надпреварата тази година участваха на 4000 кадъра от 91 държави, а съдиите трябваше да се ограничат до 31 снимки в различни категории.

Брад Голдпейнт спечели първо място за 2018 г. със своя кадър "Transport the Soul", който показва фотограф, стоящ на скала над долина в Юта, гледайки към Млечния път.

Според съдиите Брад Голдпейнт създава най-завладяващия и хармоничен портрет на фотограф на фона на нощното небе, пише Evening Standart.

Наградата за най-млад астрономически фотограф на годината бе връчена на 15-годишния Фабиан Далпиас за снимката му в италианските доломити. Фотографът има невероятен късмет да заснеме тази невероятна снимка на метеора, преминаващ над Доломитите.

Най-интересният факт е, че трето място в конкурса (за снимката отгоре) пък печели един много млад фотограф - момченце, което е само на осем години.

Кой е най-добрият фотограф на дивата природа за 2018 г.

Кой е най-добрият фотограф на дивата природа за 2018 г.

И коя е най-добрата снимка