Разтапяща сърцето снимка на две маймуни върху скала, е отличена с една най-престижните фотографски награди в света.

Кадърът, който носи името "The Golden Couple", победи над 45 000 други снимки на различни фотографи, участващи в конкурса, от 95 страни в Годишния конкурс за най-добър фотограф на дивата природа (WPY).

Снимката е заснета в планината Цинлин в централен Китай от холандския фотограф Маршал ван Остен, който работи в рекламна агенция в Холандия. Описана е от съдиите като "символично напомняне за красотата на природата".

Двете маймуни от вида рокселанов ринопитек са част от застрашен вид, който живее само в провинция Шаанси, където е направена снимката.

Заснемането на кадърът не е никак лесна задача, тъй като фотографът трябва да наблюдава животните в течение на дълъг период от време, за да научи и предвиди движенията им и да ги хване точно в тази поза.

Той успява да ги улови, докато си почиват, когато слънчевата светлина преминава през дърветата и подчертава удивителния изгорял цвят на кожата им и ярките небесносини нюанси на лицата им.

В момента съществуват приблизително 22 000 маймуни от вида рокселанов ринопитек, които обитават планините в централен Китай.

Второ място в конкурса бе връчено на младия фотограф Skye Meaker, чийто очарователен портрет на леопард, който се буди след следобедна дрямка в резерват Mashatu Game Reserve в Ботсвана, завладя сърцата на съдиите.

Skye Meaker стана и най-младият фотограф в Годишния конкурс за фотограф на дивата природа.

Някои от другите страхотни кадри на различни фотографи, участващи в конкурса, може да видите в постовете отгоре.