Мием си ръцете и използваме сешоар за ръце, накисваме чиниите в мивката и не можем да преживеем един ден на работа без поне една чаша кафе. Но истината е, че сушилните разпространяват инфекции, мократа мивка е по-опасна от тоалетната седалка и чистата чаша няма да ни предпази от микробите в кафемашината.

Вижте девет научно доказани факта за вредата от някои обичайни навици, които може да изглеждат напълно невинни, но всъщност са изключително нехигиенични - от научна гледна точка, и това е доказано чрез редица изследвания, разкрива Bright Side.

Накисването на съдовете в мивката

Снимка 344029

Източник: iStock

Мивката е перфектна среда за бактерии. Там може да открием салмонела, бактерии на дебелото черво или стафилококи. За да се избегне разстройството на стомаха и червата, е необходимо миенето да се случва не само непосредствено след поставянето на съдовете в мивката, но и след контакт с храни като риба, сурово месо, млечни продукти и зеленчуци.

Миенето на ръцете

Някои изследователи казват, че температурата на водата не влияе върху убиването на микробите. В този случай времето за измиване на ръцете е по-важно: за пет секунди не бихте измили нищо, но за 30 секунди ще убием всички бактерии по ръцете си. Чрез измиване с гореща вода често намаляваме защитните функции на кожата, което понякога води до дразнене или дерматит.

Тренирането с грим

Снимка 344030

Източник: iStock

Понякога се втурваме от офиса към фитнес залата и мислим, че прекарването на време за премахване на грима е безсмислено, тъй като ще завършим с душ така или иначе. По време на тренировка кожата трябва да диша и да бъде почистена. Ако носим грим, това запушва порите, в резултат на което ставаме податливи на кожни проблеми.

Сешоарът за ръце

Фактът, че не докосваме сешоара с ръце, е само илюзия за чистота. Всъщност електрическите сешоари са доста нехигиенични. Хващат много бактерии и ги разпръскват с въздушен поток, които попадат в белите дробове, кожата или тялото. Хартиените кърпи са по-ефективни и по-чисти от електрическите сешоари за ръце.

Дъската за рязане

Снимка 344031

Източник: iStock

Д-р Чарлс Герба, микробиолог, твърди, че дъската за рязане съдържа 200 пъти повече бактерии, отколкото тоалетната седалка, поради което не е безопасно да се използва. След като се реже сурово месо на нея, една дъска може да се замърси със салмонела и кампилобактер - двете най-разпространени причини за хранително отравяне. Решението е да се използват две различни дъски - за рязане на месо и зеленчуци, или да употребяваме стъклени дъски, а не дървени.

Пазарската чанта за храни

Използвана повече от веднъж, тя има много микроби върху себе си в 99,9% от времето. Ако сме купили сурово месо в торбичка (дори и да е било опаковано), има вероятност бактериите да се разпространяват и върху други продукти, особено върху плодове и зеленчуци. Решението е да използваме торба за еднократна употреба или такава, която да мием всеки път.

Телефонът в джоба

Снимка 344032

Източник: iStock

Обикновено чантата или раницата изглеждат като хубаво и чисто място, където нашето приспособление е напълно защитено от околната среда, но това не е вярно. По-добре е телефонът да се държи в джоба или да се постави в кутийка - така се получава по-малко замърсяване с микроби. Препоръчително е всеки ден да изтриваме телефона си с мокра кърпичка.

Зимните аксесоари

Колко често перем ръкавиците, шаловете и шапките? Специалистите препоръчват това да става веднъж на всеки една-две седмици. Тези дрехи се докосват до устата и носа ни доста често. Те натрупват микроби и нашата имунна система може да се отслаби, ако има постоянен контакт с тях.

Размразяването на месото

Снимка 344033

Източник: iStock

Рядко мислим за начина, по който температурата на нашата среда и скоростта на размразяване оказват влияние върху качеството на храната. Оставянето на месото и рибата в купа директно на масата е вредно. За да се предотврати умножаването на микробите, е по-добре да оставим месото и рибата да се размразят в хладилника.