Предвид факта, че около 70% от повърхността на Земята е вода, трябва по-често да разговаряме за тях - за значението им и за невероятния свят, който крият.

Затова решихме днес да задълбаем в няколко любопитни факта за океаните по света, които може би много от нас не знаят.

Най-дългата планина e под вълните

Снимка 362242

Източник: NOAA

Средноокеанският хребет е планинска верига, простираща се на 65 000 километра по дъното на световния океан. Съставен от различни планини и долини, това е най-дългата планинска маса на планетата, образувала се от разместването на тектонни плочи и от изригваща от земната мантия магма.

Дом на най-голямата жива структура

Снимка 318226

Източник: iStock

С дължината си от над 2300 километра, Големият бариерен риф, разположен на североизток от бреговете на Австралия, е най-голямата жива структура на Земята. Той е по-дълъг от Великата китайска стена и е съставен от над 2900 отделни рифа и 900 острова.

Собствени реки и езера

Снимка 362243

Източник: iStock

Звучи странно, но е факт - океаните са осеяни с множество езера и реки. Те са дълги или широки по няколко километра и се образуват на голяма дълбочина близо до морското дъно, вследствие най-вече от разлики в солеността на водата.

Нямаме идея какво има там

Снимка 362249

Източник: iStock

Към днешна дата, човекът е успял да изследва едва 5% от световния океан. Общо 12 души са били на Луната (или поне така се твърди), но само трима са стигнали до Марианската падина (най-дълбоката точка в океана, 10 994 метра под морското равнище).

Смята се, че до момента сме открили и изследвали едва около 9% от всички живеещи в световния океан организми. (Все още се борим с възприемането на тези данни.)

Океанът е белият дроб на планетата

Снимка 303902

Източник: iStock

Свикнали сме да приемаме, че дърветата и зелените площи са основният източник на кислород на планетата, но истината е, че океаните произвеждат над два пъти повече от тях. Около 70% от кислорода в атмосферата идва именно от водните басейни.