Когато става въпрос за избор на продукти за коса, безкрайният поток от опции, който е на разположение, може да ни обезкуражи и то още преди да сме погледали етикета на компонентите.

С имена, които не разпознаваме, и химикали, за които никога не сме чували, съвсем лесно пренебрегваме малкия шрифт и разчитаме на оценките за грижа за косата само по отношение на маркетинга и външния вид.

Съществуват много по-важни компоненти, отколкото привличащи вниманието опаковки. Всъщност има цял куп от вредни съставки, за които да внимаваме.

Парабени
Въпреки, че по-често се срещат в продуктите за грижа за кожа, някои шампоани и балсами за коса все още съдържат парабени, които спомагат за растежа на косата и предотвратяват появата на бактерии.

Снимка 351564

Източник: iStock

Изследванията свързват парабените с рака на гърдата, тъй като те са открити при някои тумори на гърдата, въпреки че силата на тази връзка остава неясна.

Поради ограниченията на ЕС, парабените обикновено се използват само в малки количества в повечето традиционни продукти за коса.

Формалдехид
Шампоаните, съдържащи консерванти, които освобождават формалдехид, са сериозно увреждащи. Формалдехидът е известен, че причинява проблеми в структурата на ДНК и води до рак.

Освен че е канцерогенен, формалдехидът и неговите освобождаващи вещества провокират и алергични реакции, включително кожни раздразнения и астма.

ЕС има ограничения в областта на формалдехида, което означава, че не е толкова широко използван като някои други химикали.

Снимка 349426

Източник: iStock

Сулфати
Сулфатите всъщност са доста вредни за косата, което води до крехкост и в някои случаи екзема.

Те се използват широко в козметичната индустрия като повърхностноактивно вещество, което улавя мръсотия и омазняване и се изплаква с вода.

Има опасения, че това химично вещество може да бъде канцерогенно или дразнещо скалпа, затова е по-добре да се ориентирате към безсулфатни продукти, съветват от Independent.

Изкуствени аромати
Една от най-често срещаните съставки в съвременните продукти за коса е изкуственият аромат. Често се набляга на тях в маркетингови кампании, в които се споменава, че шампоаните и балсамите на марката ще направят така, че косата ни да мирише на слънце. Но те причиняват и алергични реакции, или изострят симптомите на астма.

Снимка 361846

Източник: iStock

Ароматите съдържат редица химикали, нарушаващи ендокринната система и са сред петте най-големи алергени в света. Продуктите, съдържащи синтетични аромати, трябва да се използват с повишено внимание.

Козметиката с изкуствени аромати обикновено влияе на повечето хора, ако нямат чувствителен скалп, но все пак е добре да изберем хипоалергичен шампоан, за да избегнем евентуални реакции.